'Изправи се' предлага депутатската заплата да стане 1400 лева

Темата за бонусите на народните представители прерасна в ножица на заплатите

Елена Николова 23 април 2021 в 12:45 8093 0

Групата на "Изправи се! Мутри вън!" внася в Народното събрание предложение драстично намаляване на заплатите на депутатите до средната работна заплата за страната - 1400 лв. Това е с близо три средни работни заплати, със съответните надбавки, под сегашния доход на депутатите. 

Председателката на ПГ Мая Манолова предложи да бъдат намалени и заплатите на министрите, мин.-председателя, вицепремиерите, шефовете на агенции и лицата, които заемат висши публични длъжности. Тя заяви, че в условията на здравна, икономическа и социална криза, не следва народните представители да получават заплати по няколко хиляди лева. 

"Това е знак към българските граждани, че в НС депутатите, които те са излъчили, се съобразяват с българския народ", каза Манолова.    

Тя предложи още спестените средства от заплати да бъдат насочени към Министерството на труда и социалната политика и да бъдат използвани за предоставяне на лични асистенти на хора с увреждания. 

Манолова припомни, че парламентарната група на "Изправи се!" е внесла законопроект за промяна в Закона за личната помощ, отнасяща се до личните асистенти и средствата за подкрепа.

Тя отбеляза, че от парламентарната група ще настояват намалението да стане факт до края на това НС, а след това да бъдат приети нови финансови правила. 

По-рано днес и БСП поискаха допълнителните възнаграждения на народните представители да бъдат премахнати, а заплатите да бъдат замразяване на равнището на основното възнаграждение от последния месец на 44-то НС.

Това стана след като гласуването на новия правилник на Народното събрание повдигна малко известен въпрос - че досега депутатите са имали право на бонус към възнагражденията си, ако са свършили важна работа по приоритетни за държавата дела. "Демократична България" внесе предложение в новия правилник да бъде вписано, че тези бонуси са до 25% от основното възнаграждение на народните представители, а това в медийни публикации бе изтълкувано като увеличение на парите на депутатите в период на криза. Днес Христо Иванов коментира, че предложението е било за таван на бонусите, а не са увеличение, защото досега техният размер не е бил ограничен. В крайна сметка той заяви, че ДБ ще предложи бонусите да отпаднат въобще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови