Изгонените дипломати са 43, а останалите са обслужващ персонал, твърдят ГЕРБ и Възраждане

Ружа Райчева 29 юни 2022 в 10:49 15448 2

КП

Снимка БТА/Архив

КП

ГЕРБ - в лицето на Екатерина Захариева и Даниел Митов - и "Възраждане" твърдят, че изгонените руски дипломати са 43, а не 70, както обяви снощи премиерът в оставка Кирил Петков.

Вчера МВнР съобщи, че е връчило на руския посланик Елеонора Митрофанова имената на 70 сътрудници на представителствата на Русия у нас, които трябва да напуснат България.

Според Захариева дипломатите са 43, а "останалото са най-вероятно обслужващ персонал, като някои от тях имат дипломатически допуск. Не е цялото руско посолство в България - те са много повече хора". Даниел Митов е на мнение, че става дума за еднолично решение на Кирил Петков, а реакцията на Русия може да бъде "всякаква".

"Ако службите са си свършили добре работата, това означава, че трябва да продължат нататък, защото има информация, че хора във високите етажи на властта пазят руските интереси. Днес цената на дизела е вече 4 лева. Очевидно е пазенето на интереса на "Лукойл" от страна на тези, които поискаха дерогации и щяха да се противопоставят срещу шестия пакет санкции срещу Русия", каза той. 

Лидерът на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов се включи в унисон с ГЕРБ. Той се позова на официална информация на МВнР според която "наличните руски дипломати са 40" и предложи, че Петков "е изгонил чистачите и готвачките на дипломатите".

Според него "вчера американците събраха васалите си в Мадрид, за да им дадат указания". Костадинов има предвид срещата на върха на НАТО, но вероятно се е объркал кой е българският представител - на нея не е Кирил Петков, а президентът Румен Радев.

Настимир Ананиев от ПП се ядоса на думите му и посочи, че по този начин Костадинов нарича президента Румен Радев "васал".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пък опроверга твърдението на Костадинов, че решението е било взето еднолично от премиера в оставка, без да бъде обсъдено на коалиционен съвет, както снощи заяви и Корнелия Нинова

"Имам информация, че е било обсъждано на 18 май на коалиционен съвет в контекста за прилагане на принципа за пропорционалност по отношение на състава на дипломатическите мисии. Ние, от "Демократична България", дълго настояваме за това. Смятаме, че това решение е закъсняло, но правилно. Затова ако някой трябва да бъде поставен под запрещение, това са представители на "Възраждане", заяви Христо Иванов. Препратката за поставяне под запрещение бе също към Костадинов, който поиска подобна мярка срещу премиера в оставка Петков.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Димитър Гочев заяви, че не е знаел за решението на Петков, но го подкрепя. Според него правителството в оставка има пълномощието да експулсира дипломати.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" твърди, че още по време на пътуването на българската делегация в Украйна Петков е заявил желанието си да изгони всички руски дипломати от България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

2

Ivan

30.06 2022 в 15:15

"....като някои от тях имат дипломатически допуск." Тези прислужници и ибрикчии на Митрофановна, които нямат, а са работили против интересите и в разрез със законите на Република България, шпионирайки и създавайки мрежи от проруски мекерета, не би ли трябвало да бъдат арестувани, съдени и осъдени по законите на същата тази България като обикновени престъпници, шпиони или терористи?!?! Ако някоя от тези "непричем-отрепки" бе извършила убийство или обир у нас, пак ли щяхме просто да я натоварим в самолета за RaZZia, и кой-от къде е? По силата на какви споразумения Мордор поддържа песонал с числеността на батальон у нас, а ние сме изпратили 5-6 дневални, барабар с разводача у Мацква?!?!

1767

1

fiki

29.06 2022 в 12:00

"Не е цялото руско посолство в България - те са много повече хора" колко руска сган са ни налазили, и защо по дяволите са толкова??