Иванов към Борисов: Ще има анкетна комисия за Росенец, ГЕРБ дали ще ни подкрепи

Политическите сили вече са "на полусъединител на нова предизборна кампания", смята Христо Иванов

OFFNews 18 април 2021 в 11:03 11006 1

Христо Иванов

Снимка Сергей Антонов

Христо Иванов

Няма никаква форма на координиране между нас с ДПС и никога не е имало. Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в предаването Неделя 150 на БНР.

По-рано днес премиерът в оставка Бойко Борисов каза, че "летният преврат, започващ от "Росенец" и Христо Иванов, е добре координирано общо действие между "Да, България" и ДПС".

"Готвим искане за анкетна комисия за Росенец, защото смятаме, че парламентът трябва да се заеме с разплитането на мрежата от бездействия и съдействия, свързани със сарая, както и с нефтеното пристанище. Ще видим дали ГЕРБ ще подкрепи нашето предложение", каза съпредседателят на Демократична България.

Според него страната е изправена пред 3 сериозни кризи: ковид кризата, икономическата криза и дълбоката криза на държавността.

"Наш дълг е да осигурим добро управление. Ако това не се получи, решението се връща в ръцете на избирателите. Ако на предните избори решиха кой да НЕ управлява, то на следващи избори ще трябва да решат кой ДА управлява", подчерта Иванов.

Според него опитът този парламент да излъчи управление на промяната е напълно логично да бъде фокусиран около мандата на ИТН, като сила, която получи най-голяма част от вота за промяна.

Ако бъде потърсена подкрепата ни от ИТН, предварителни условия не виждаме смисъл да поставяме, но и не можем да говорим за безусловна подкрепа. Нашето условие е да бъде излъчено правителство на промяната, което наистина да може да я реализира. Имаме много точна визия за тази промяна. Ще подходим конструктивно и добронамерено, категоричен бе Христо Иванов и подчерта, че ДБ няма да подкрепи управление с мандат на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Според него не може един премиер повече от година да се крие и да отказва да се яви в парламента.

"Това е недопустимо. Правят се опити да се блокира работата на парламента чрез най-различни процедурни хватки за да се избегне идването на премиера. Искам отново да призова премиера да дойде в парламента. От страна на Демократична България мога да гарантирам сериозно, професионално отношение", добави той.

"Със сигурност ние не подкрепяме увеличаване на правомощията на президента, особено в предизборен период. Не подкрепяме изземване на инициативата на парламента. Ако става дума за това кой ще подписва указа, това не е проблем, но в рамките на дебата ще защитаваме централната роля на Народното събрание", каза Иванов по повод внесено от "Има такъв народ" (ИТН) предложение за промяна в Изборния кодекс, според което президентът да назначава членовете на ЦИК.

Според него може да се окаже, че в този парламент ще е трудно да се излъчи жизнеспособно управление.

Иванов коментира, че политическите сили вече са "на полусъединител на нова предизборна кампания".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

1

Благовест Илиев

18.04 2021 в 22:54

Ех ,Ванка ти колело не моеш да караш , камо ли танк , като се пъчиш ! Ние видяхме как през лятото НАКРАЯ плеснахте с ръце и запяхте в един тон с младежите на ДПС !
Другото е плява , НО имаш право хората те избраха и ХВАЩАЙТЕ се за работа ! Това е НС , а не да замерваш държавните институци во главе и сградата на НС.
Маладци сте драги ! В сряда ШЪ видиме как сте си разпределили ролиите. НООО съвет от Кибик Блаже ТОВА не Вие Каратанчева да я оплювате по джендърски ! :)
Кибик Блаже