Ива Митева от Има такъв народ е новият председател на парламента (допълнена)

Георги А. Ангелов 15 април 2021 в 12:28 17463 0

Ива Митева

Ива Митева Йорданова - Рупчева, депутат от "Има такъв народ", беше избрана за председател на парламента. Тя беше директор на правната дирекция на Народното събрание. За нея гласуваха всички парламентарни групи без ГЕРБ, които се въздържаха.

ГЕРБ предложиха досегашния председател Цвета Караянчева. Тя събра само 75 гласа, а 167 бяха “против”.

За заместник-председатели бяха избрани Цвета Караянчева, Виктория Василева (Има такъв народ), Кристиан Вигенин (БСП) , Мукадес Налбант (ДПС), Атанас Атанасов (Демократична България) и Татяна Дончева (Изправи се! Мутри вън!).

Процедурата по избирането на председателя беше съпроводена с размяна на реплики на ръба на добрия вкус.

Преди да обяви номинацията на Митева, заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обърна внимание на разликите в биографията ѝ в сравнение с тази на кандидата на ГЕРБ - Цвета Караянчева. "Тази прекрасна кърджалийска представителка", каза той, използвайки известната вече абревиатура ПКП.

“Да върнем този велик титаничен географски интелект в Кърджали и производството на специфични поцинковани изделия”, призова Николай Хаджигенов ("Изправи се! Мутри вън!")

Това предизвика Вежди Рашидов от ГЕРБ, който призова временно председателстващата Мика Зайкова да направи забележка на Хаджигенов за изказването му по адрес на Караянчева. "Това, което се случи преди малко, заслужава не само отнемане на думата на говорещия грозни квалификации спрямо свой колега без значение от кой МИР са го избрали, но и следваше да му направите забележка или напомняне или порицание. Моля ви следвайте не само разпоредбите, но и духа на парламентаризма", каза Рашидов.

"Нека пред очите на целия български народ да не си разменяме обиди и да се превърнем в пазар", призова Зайкова.

"С голямо вълнение заставам пред вас пред тази трибуна заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ви да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност. Поздравявам всеки един от вас с избора му на депутат в 45-ото Народно събрание. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламента. Надявам се към опита на доказалите се професионалисти, да добавим младостта, енергията и новаторския дух на новоизбраните колеги. На 4 април повече от половината български избиратели изпълниха обществения си дълг и дадоха своя глас, за да се конституира Народното събрание. Към нас са обърнати очакванията на избирателите", каза още тя.

Рупчева, която е известна повече с второто си име Митева, веднага се зае с председателската си длъжност и с процедурата по избор на заместник-председатели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови