Южна Корея два пъти искала Виолета Сечкова за почетен консул

OFFNews 14 януари 2021 в 15:10 7685 1

Виолета Сечкова

Република Корея два пъти е настоявала с ноти Виолета Сечкова да стане неин почетен консул, посочва българското Министерство на външните работи в отговор на запитване на Клуб Z.

По повод решението на правителството от 13 януари да направи бившата телевизионна водеща почетен консул на далекоизточната държава в Пловдив, МВнР уточнява, че Южна Корея е изпратила ноти първо на 9 юли 2020 г., а след това на 29 октомври 2020 г. Първият път документите са били върнати заради дребни неточности - пропуски за данните за кандидатката, за консулския ѝ окръг и за адреса на нейната канцелария. 

Нотите са подписани от министъра на външните работи на Република Корея Канг Кьонг-хуа, която пише до Външно, че има "пълно и специално доверие в способностите и почтеността" на Виолета Сечкова.

В дипломатическата практика почетните консули се предлагат от държавата, която ще представляват, и само при крайни обстоятелства не биват одобрявани от държавата домакин. Те не получават възнаграждение, но се ползват от частичен дипломатически имунитет. Имат право да ползват за служебни цели автомобил с червени дипломатически номера. Имат имунитет в канцелариите си и при изпълнение на служебни задължения. Осигуряват сами работните си помещения, но могат да събират такси за консулски услуги.

Почетните консули имат по-скоро представителни функции, като целта им е да насърчават икономическите и културните връзки между двете държави. Към тях могат да се обръщат за съдействие граждани на назначаващата ги страна. Обикновено почетните консули са местни граждани (в случая - българи), които са установили добри връзки с чуждата държава.

У нас има около 60 почетни консули. В различни периоди такива са били и доста известни имена. Бившата приятелка на Бойко Борисов Цветелина Бориславова бе назначена за почетен консул на Исландия през 2006 г., издателят и бизнесмен Иво Прокопиев представляваше Канада до декември 2019 г., бизнесдамата Саша Безуханова бе стана консул на Люксембург през 2005 г., предприемачът Борислав Дионисиев бе човекът у нас на екзотичните Малдиви, а ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София Стоян Денчев до 2015 г. бе почетен консул на султаната Оман.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!