Историческата теза на Скопие: България не е била фашистка държава

Георги Савчев 01 декември 2020 в 17:10 5633 0

Снимка edu.mk

Драги Георгиев

През 40-те години на XX век България не е била фашистка държава - това е позицията на Драги Георгиев, съпредседател от македонска страна на съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония.

Мисля, че е неприемлива дефиницията за България като фашистка държава, тъй като България по това време, според нейното устройство, не е фашистка държава. Тя е коалиционен партньор на нацистка Германия, на фашистка Италия, но самата тя не е фашистка държава, каза Георгиев пред "Гласът на Америка".

Според него "определението за България като фашистка държава не е в съответствие с историческите документи и реалността от това време".

Същевременно Драги Георгиев твърди, че "присъствието на българската армия тук [в Македония] не може да бъде определено по друг начин, освен като окупация. Така е дефинирана тази акция и в самите документи на българското правителство от април 1941 г. Така е дефинирана тази акция и в западната историография, а така се определя и в нашата историография."

Георгиев призова политиците от София и Скопие да оставят съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси "да работи настрана".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови