Инспектори - разузнавачи ще ползват СРС-та, електрошокови палки и белезници

Държавна агенция "Разузнаване" ще обработва лични данни на физически лица без те да бъдат информирани.

Ива Оприкова Последна промяна на 20 май 2015 в 15:43 4363 4

Снимка БГНЕС

Разузнавачите в цивилното разузнаване ще бъдат въоръжени, ще могат да използват физическа сила, включително и помощни средства като електрошокови палки, белезници и ще се наричат инспектори.

Въведената нова фигура в българското разузнаване ще бъде на пряко подчинение на председателя, ще се назначава от премиера и ще може да му докладва по конкретна проверка.

Нововъдението е част от законопроект за Държавна агенция "Разузнаване" с вносител Цветан Цветанов, който беше приет от НС с голямо мнозинство.

Вторият закон в сектор "Сигурност" беше приет със 112 гласа "за", 4 – "против" и 5 - "въздържал се".  

Той регламентира цялостната разузнавателна дейност в България с изключение на военното разузнаване, което правителството предлага да бъде регламентирано в отделен законопроект. 

Държавна агенция "Разузнаване" ще бъде в системата на изпълнителната власт и ще бъде на пряко подчинение на МС и министър-председателя.

Агенцията се ръководи от председател, който се назначава с указ на президента по предложение на МС за срок от 5 години. Предвидено е в случай на прекратяване правомощията на председaтеля, негов заместник да бъде определен за изпълняващ длъжността за срок, не по-дълъг от месец, в който МС трябва да предложи на президента да назначи нов председател, който да довърши мандата.  

Отпор и ожесточен дебат в пленарна зала предизвика текста, който дава права на Държавна агенция "Разузнаване" да прилага СРС-та, както и да обработва лични данни на физически лица без те да бъдат информирани. 

От ПП "Атака" се възпротивиха трета агенция да има права да подслушва на територията на България и изразиха съмнения, че СРС-та ще се използват неправомерно. 

За възможности за нерегламентирано подслушване алармира и независимият депутат Велизар Енчев, който поиска текстът да отпадне.

"Обработването на лични данни без съгласието на физическото лице са скандални, а като сложим правата новите инспектори да имат право да носят оръжие, да използват физическа сила с белезници, електрошокови палки им се вменява полицейска и жандармеристка функция", обяви депутатът. 

От левицата отправиха критики към професионалната квалификация на фигурата на инспектора и изразиха съмнение за отговорността на длъжност задачи. "Защо президентът ще има право да дава задачи на ДАР, след като е на подчинение на МС", възмутиха се социалистите, но въпреки критиките подкрепиха законопроекта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.05 2015 в 18:16

А обработването на лични данни дали е съобразено с европейската директива, а? Не съм убеден.

20.05 2015 в 16:28

Малоумните "управници" кога най-после ще направят нещо смислено? Колко години "преход" им трябват, за да се накрадат, да си уредят живота и бизнеса, и да се фокусират най-сетне поне частично върху развитието на това, за което са избрани - ДЪРЖАВАТА, процесите и инфраструктурата в нея?
Ние сме държавата №1 в света на глава от населението по брой милиционери, подслушвачи и тем-подобни гъзолищежи паразити и други видове негодни за друго доносници, ангажирани в този сектор! Повече от 1/3 от цялата държавна администрация е това, бе алоуууу!!!!
Хайде достатъчно вече сме ги хрантутили тия боклуци лениви, подкупни и зле образовани, които си ги назначавате по партийни или в краен случай - роднинска линия, а? А? Да се хванете вече да свършите малко работа, ли какво ли, г-да Управници, тикви, комунисти, и каквито и да сте там други... Все ми е тая какви сте ДНЕС, защото хората зад сцената са едни и същи, и не са се сменяли от падението на Бай Тошо ... Докато не стане както стана преди години в Румъния, и не отнесете оловото, НИКОГА няма да се оправи тая територия. Ама Обама ще се сърди, а и Българинът си е овча душа, така, че всичко е точно. И така, докато не свърши света!

20.05 2015 в 16:17

Ние и преди първо бием после питаме. А ако ни посегнат, случайно, се случва да лежат и болницата.
Българският селянин шокови палки му не требват. Той с един удар между очите сваля бика, за да го заколи.

20.05 2015 в 16:09

Браво , трябва да се налива в разузнаването по пример на the BigBrother САЩ ... Да им дадат право и да убиват по подозрение.