Инспектори - разузнавачи ще ползват СРС-та, електрошокови палки и белезници

Държавна агенция "Разузнаване" ще обработва лични данни на физически лица без те да бъдат информирани.

Ива Оприкова 20 май 2015 в 15:43 4852 4

Снимка БГНЕС

Разузнавачите в цивилното разузнаване ще бъдат въоръжени, ще могат да използват физическа сила, включително и помощни средства като електрошокови палки, белезници и ще се наричат инспектори.

Въведената нова фигура в българското разузнаване ще бъде на пряко подчинение на председателя, ще се назначава от премиера и ще може да му докладва по конкретна проверка.

Нововъдението е част от законопроект за Държавна агенция "Разузнаване" с вносител Цветан Цветанов, който беше приет от НС с голямо мнозинство.

Вторият закон в сектор "Сигурност" беше приет със 112 гласа "за", 4 – "против" и 5 - "въздържал се".  

Той регламентира цялостната разузнавателна дейност в България с изключение на военното разузнаване, което правителството предлага да бъде регламентирано в отделен законопроект. 

Държавна агенция "Разузнаване" ще бъде в системата на изпълнителната власт и ще бъде на пряко подчинение на МС и министър-председателя.

Агенцията се ръководи от председател, който се назначава с указ на президента по предложение на МС за срок от 5 години. Предвидено е в случай на прекратяване правомощията на председaтеля, негов заместник да бъде определен за изпълняващ длъжността за срок, не по-дълъг от месец, в който МС трябва да предложи на президента да назначи нов председател, който да довърши мандата.  

Отпор и ожесточен дебат в пленарна зала предизвика текста, който дава права на Държавна агенция "Разузнаване" да прилага СРС-та, както и да обработва лични данни на физически лица без те да бъдат информирани. 

От ПП "Атака" се възпротивиха трета агенция да има права да подслушва на територията на България и изразиха съмнения, че СРС-та ще се използват неправомерно. 

За възможности за нерегламентирано подслушване алармира и независимият депутат Велизар Енчев, който поиска текстът да отпадне.

"Обработването на лични данни без съгласието на физическото лице са скандални, а като сложим правата новите инспектори да имат право да носят оръжие, да използват физическа сила с белезници, електрошокови палки им се вменява полицейска и жандармеристка функция", обяви депутатът. 

От левицата отправиха критики към професионалната квалификация на фигурата на инспектора и изразиха съмнение за отговорността на длъжност задачи. "Защо президентът ще има право да дава задачи на ДАР, след като е на подчинение на МС", възмутиха се социалистите, но въпреки критиките подкрепиха законопроекта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови