И преброяването на депутати против волята им не спаси кворума в парламента

OFFNews 11 ноември 2020 в 13:06 1870 0

Заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум. За разлика от сутринта, когато бяха събрани минималните 121 народни представители от мнозинство, сега депутатите под карантина и в болница, които се включваха по видеовръзка, не достигнаха. В зала общо бяха установени 116 народни представители, като 7 от тях се регистрираха чрез видеоконференция. Необходимите за кворума са 121.

Поради тази причина председателстващият заседанието Валери Симеонов го прекрати с траурното изречение: “С огромно прискърбие трябва да ви съобщя, че броя на присъстващите е 115. Закривам заседанието”.

Поименното преброяване беше поискано от депутата от БСП Филип Попов преди гласуването на промени в Кодекса на труда. С едната промяна се въвежда извънреден труд от на 150 часа годишно, а с другата се преименува 24 май в празник на българската, а не на славянската, азбука.

“Моля да не бъда преброяван против волята си”, каза Попов след като поиска проверката. “Първия човек, който преброявам е Филип Попов, който е тялом и духом тук. Всички ви виждаме, да не се отречете от себе си”, побърза Валери Сименоов, докато Попов се опитваше да излезе от залата.

В залата предвидливо не бяха влезли депутатите от БСП. ДПС миналата седмица обявиха, че няма да участват тази седмица в заседанията, докато не бъдат опровергани съмненията за депутат под карантина, който е участвал в заседанията на парламента миналата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови