И най-стабилната парламентарна конфигурация не може да спаси правителство с изчерпано доверие

Редно е Цветан Цветанов да даде повече информация и да бъде основният говорител по темата, подчерта вицепремиерът Дончев

OFFNews 24 март 2019 в 11:51 10996 4

Снимка БГНЕС

"Дори и най-стабилната парламентарна конфигурация не би могла да спаси някой, по отношение на който доверието е изчерпано, имам предвид правителството. В този смисъл освен за стабилността на парламентарната подкрепа, трябва преимуществено да се мисли и да се удържа доверието. Без доверие, нищо няма смисъл. Убеден съм, че решението ще е такова, че не само да възстанови, но защо не и да повиши доверието".

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР по повод скандала с апартаментите, в основата на който беше покупката на Цветан Цветанов на 320 кв. м имот - апартамент, асансьор, гараж - в блок на фирма "Артекс" в скъпия ж.к. "Изток".

"Редно е г-н Цветанов да даде повече информация, включително по отношение на последния укор - отношения с фирмата, проверявана ли е, защо е проверявана, връзка или липса на връзка между едното и другото. Според мен тук основният говорител по темата е редно да бъде той", заяви още вицепремиерът Дончев.

Според него скандалът може да нанесе щети, "особено в предизборна ситуация", а "би могло да предизвика и по-неприятен политически резонанс". Той счита, че скандалът не се е развил докрай и апелира за "изключително ясен и адекватен сигнал", който да позволи доверието да бъде възстановено.

"Цветанов има основна, водеща роля в организацията на партийния живот. Той има и талант, и информация, и огромен опит, и огромно влияние. До голяма степен той е основният организатор и на партийния живот, и на изборния процес“, каза още Дончев.

Покрай апартамента на Цветанов излезе информация и че Вежди Рашидов, Цецка Цачева, кумицата на Цветанов и зам.-министър на спорта Ваня Колева също са купили апартаменти. Цачева и Колева подадоха оставки. За разлика от Колева, Цачева не се скри от медиите - излезе публично и коментира въпроса. Обясни, че е продала цялото си имущество, за да купи апартамента и че е убедена, че не е нарушила закона, че веднага е поискала антикорупционната комисия и ВКП да извършат проверки за произхода на средствата и че е настояла резултатите от тях да бъдат огласени публично. Каза още, че си тръгва с чиста съвест и усещане за свършена работа.

Дончев похвали решението на правосъдния министър.

"Решението на Цецка Цачева е лично решение, жест. Ако не ставаше дума за дама, щях да кажа, че е мъжка постъпка. Подобни знаци в политиката липсват, те се случват рядко, а при нас е по скоро норма - коментира той. - Въпреки ценността, въпреки заслугите, въпреки всичко, с което е допринесла, ситуацията предполага да вземе такова решение."

Самият той декларира, че не е придобивал, като свои колеги, апартамент в луксозна сграда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

4

Новак

24.03 2019 в 20:24

Дончев май става водач на анти Цвък крилото в ГЕРБ? Ако такива хора излезнат напред ще е добре, но тогава това вече няма да е ГЕРБ.
Ако пък остане да води гербрастията в този вид ще трябва да осигурява гърба на Боко и да замазва бозгонлуците му.

4245

3

rrr11

24.03 2019 в 15:41

Дончев е от малкото качествени хора в ГЕРБ. Време в тази партия да почнат да управляват малко по-умни и кадърни хора като него, че с ББ и разните ЦЦ-та, насила ще дадат властта на червените комунета.

2426

2

tania7777

24.03 2019 в 13:29

Схемата е проста: Уреждаш парцел в Изток и получавшш 6 апартамента бонус, после сменяш два за трети и доплащаш от продажбата на солташака си на един от 6-те подарени...Търси се в задачата колко ти струва новия апартамент?

17156

1

aviatora

24.03 2019 в 13:02

https://www.facebook.com/vun.bokluka/photos/a.114896178940153/663188630777569/?type=3&theater
НИКОЙ НЕ ВЯРВА НА ГЕРБЕРСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ!!!