И други президенти не са се произнесли за ареста на Навални

Мисля, че Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат, заяви проф. Маринов от Стратегическия съвет към президента

OFFNews 24 януари 2021 в 11:56 2352 0

Логично е президентът Румен Радев да се кандидатира за втори мандат и смятам, че ще го направи. Той доказа, че в България политика може да се прави по друг начин.

Това заяви проф. Александър Маринов от Стратегическия съвет към президента по БНР. Когато имаш такава подкрепа от гражданите, тя винаги може да се организира по определен начин, но това не означава, че трябва да се прави партия или някаква друг политическа организация. Това са различни неща, коментира Маринов. 

По думите му конфликтът на президента с изпълнителната власт е принципно различие относно начина, по който се управлява България. Той беше категоричен, че който и да е управляващ и управлява лошо, би получил същите оценки от Стратегическия съвет към президента и това не би променило техните предложения.

Маринов коментира, че на политическия терен в България не се вижда "играч", който би могъл да промени начина, по който функционира държавата. 

"Очевидно към момента няма такъв готов и силен играч, но има силно желание от страна на гражданите да намерят ново политическо представителство в лицето на партии и политици, които да започнат промяната. Тази промяна няма да е нито бърза, нито лесна, но трябва да започне. Това е процес и той започва, независимо дали президентът го иска, или - не. Това е въпрос на тенденции в българското общество, а не е нещо, което се е ограничило в няколкостотин квадратни метра между президентството и изпълнителната власт", обясни Маринов. 

Той заяви, че по темата за ареста на руския опозиционер Алексей Навални не са излезли с коментар и други президенти на европейски държави. 

"Това е въпрос на преценка. И самата реакция на българското правителство е особена - през социалните мрежи, официална институционална реакция няма. Съгласен съм с президента, че премиерът и управляващите трябва да се изкажат по проблемите, които засягат българското общество, а те са доста сродни на това, което се случва в Русия".

Той беше категоричен, че не трябва непременно да се произнасят българските политици по неща, които се случват в други държави, и уточни, че това трябва да се прави по степен на национална значимост и дали засяга български граждани зад граница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови