И ДПС не са склонни на гласуване по пощите, подкрепят видеонаблюдението (видео)

Георги А. Ангелов 12 януари 2021 в 13:07 1764 0

ДПС, както и ГЕРБ, не са склонни да подкрепят въвеждането на гласуване по пощата за българите в чужбина, но подкрепят идеята за видеонаблюние на изборите. Това стана ясно на консултация на ДПС с президента Румен Радев за организацията парламентарните избори, които ще се проведат в условията на пандемия,.

Ще дадем своя принос, ако в Народното събрание има нужния диалог и достатъчна воля да се решават констатирани проблеми в изборния процес, декларира председателят ДПС Мустафа Карадайъ в началото на разговорите. Той припомни, че неведнъж са поставяли въпроса за конституционните права на българите в чужбина. Според ДПС основните проблеми в изборния процес са големият брой недействителни гласове. “Т.е. включването на машини в изборния процес според нас би трябвало да има една цел - да минимизира броя на недействителните гласове. Втората цел, която ние дефинирахме е да ограничим субективния елемент в броенето на гласовете с цел повишаване на доверието в резултатите от изборите. И третата цел, като тук искам да обърна внимание, че първа, втора и трета цел не са градация, а три равнопоставени цели за нас, никак не е по-маловажна от другите, а е огромният брой сгрешени, поправени, надраскани, подписани, преподписвани, неподписани секционни протоколи с ред грешки в тях, които допълнително ерозират доверието в резултата от изборите”, каза Карадайъ. Заместник председателят на ДПС Йордан Цонев припомни, че от партията му предлагаха проблема с огромния проблем сгрешени бюлетини (67% през 2014 г) да бъде решен или с напълно машинни гласуване или с електронно преброяване.

Карадайъ благодари на президента за отношението му към отношението към българските граждани в чужбина. Ние сме в реална изборна кампания и промени на изборно законодателство няма да получи добра атестация нито у нас, нито навън, каза още Карадайъ. “Ние сме длъжни всички тези опасения да ги поставим на обсъждане. Не е добър сигнал да отваряме Изборния кодекс, но той дълго време беше оставен без промени и така или иначе ще бъде отворен заради хората под карантина”, отговори му Радев.

“Голяма част от нашите съграждани в чужбина са със суспендурани конституционни права, но имаме много лош пример за гласуването по пощите от една голяма страна (САЩ бел. авт.). Там има традиции и недоверието на населението е факт”, каза Йордан Цонев

"В Румъния проведоха избори в условия на пандемия по пощата от чужбина и то успешно. В Германия и Австрия това е една рутинна практика. Вчера това го потвърдиха нашите сънародници. В Швейцария имаше рекорд - 95% активност заради гласуването по пощите”, каза президентът и добави, че всичко зависи от това как институциите ще организират този процес.

От думите на Хамид Хамид се разбра, че ДСП ще подкрепят въвеждане на видеонаблюдение. "Ние сме внесли 3 законопроекта в тази насока и то за целия изборен процес, не само за бюлетините. Като наблюдател на избори в много страни знам, че този механизъм работи за повишаване на доверието", каза Хамид.

Ще се постарая по най-бързия начин да дам отговор за датата на изборите, заяви Радев. Той обясни, че разглежда готовността за избори в два аспекта - готовност на партиите и на изборната администрация, но екипът му още не е получил отговори на важни въпроси. "Нямаме отговор на въпроса кога ще приключи своето решение ВАС по отношение на машините, кога ще се сключи договор за придобиване на машините, какви ще бъдат сроковете за доставка, кога ще бъде готова методиката за сертифициране. От там идва следващия ви въпрос по каква логика определям датата на изборите", каза още Радев.

Той призова ДПС, в ролята си на законодател, да въведе задължение за извадка, чрез която в края на изборния ден, да се съпостави резултата от хартиените разпечатки от машината с електронната памет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови