Христо Иванов: Вървим към нови избори

"Този лайф на г-н Борисов, излязъл от джипката, но закован за нея като куче, вързано за парното, е забележителен"

OFFNews 06 април 2021 в 19:43 10837 0

Снимка facebook.com/hristo.dabulgaria

Има такъв сценарий, ние не бива да се плашим от него - сценарият да не се състави нов кабинет и да се отиде на нови избори, заяви пред bTV съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

"Ние се готвим - този парламент в рамките на следващите 2 или 3 месеца, колкото време има, да свърши една работа, така че да отидем на едни честни, свободни от Борисов избори. И тогава да видим, народът да реши кой и как иска да го управлява. Ако трябва да правя прогноза, смятам, че това в момента изглежда по-вероятно. Но не е въпросът да правя прогноза. Моята политическа работа е да подготвим условията тези избори наистина да бъдат честни и свободни. И ние ще го свършим", каза Иванов.

Демократична България няма да подкрепи предложението за съставяне на експертен кабинет до декември, което Борисов отправи на живо от фейсбук профила си в нощта след изборите.

"Този лайф на г-н Борисов, излязъл от джипката, но закован за нея като куче, вързано за парното, е забележителен. Беше като фолк версия на заключителната сцена на Ричард Трети: кралят е загубил битката, конят му е умрял и той предлага кралство за кон. Борисов панически, със заплахи, карайки се на всички слушатели и групи, отново обявявайки се за единствения, който знае и може, се опитва да се задържи за властта" - коментира съпредседателят на Демократична България.

Той припомни решението на коалицията да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Ако Слави Трифонов вземе мандат и предложи някаква конструкция, която може да издържи, ние ще се отнесем към това с уважение и внимание, каза още Христо Иванов.

На въпрос чувал ли се е по телефона с Трифонов или с Мая Манолова съпредседателят на Демократична България отговори отрицателно, но и посочи, че е крайно време да се прекрати практиката политическите решения да се вземат в телефонни разговори или със SMS-и.

Иванов определи като задължаващ резултата на Демократична България на парламентарните избори: "Имаме да свършим много работа. Наша задача ще бъде да излъчим парламентарна група, която показва висока степен на организация, на работоспособност и възможности да се бори за каузите си, да покажем способността си като общност да се движим в една посока".

Той уточни, че Демократична България вече има подготвени законопроекти, сред които промени в Изборния кодекс, реформа в съдебната власт и регулаторите и др.

На въпрос за бъдещото решение на правителството за отлагане с 10 години на плащането на концесионните такси за летище София Христо Иванов припомни, че още преди изборите коалицията призовава това да не се прави: "Демократична България ще използва всички възможности в парламента, за да осветим тази сделка и всички решения в полза на кого се взимат."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови