Христо Иванов: Притеснително е Петър Илиев да бъде и министър в правителство на ИТН

Борисов споменава най-често моето име след това на Радев, ясно е какво управление ще има без ДБ, каза съпредседателят на Демократична България

OFFNews 01 август 2021 в 10:40 9685 1

Снимка Архив

Не сме взели окончателно решение, ще изчакаме до последния момент да видим в каква посока ще тръгнат колегите от Има такъв народ - дали ще изберат "осигурили сме си аритметично мнозинство, гледайте си работата" или ще успеем да изградим някакво партньорство за управление. Но - който иска да се бори за България, обикновено е с нас. Имаме кауза и това ни води. 

Това заяви Христо Иванов, съпредседател на Демократична България, по БНР. В петък с нас също беше обсъждано само името на Петър Илиев. Това е фактът. Аз се опитвах да обясня защо не е подходящ за премиер и с мен се спореше. Притеснително е и да бъде министър в правителството на ИТН, нека да го кажа предварително, добави Иванов. 

Кои са хората, кои са целите и програмните ангажименти, каква ще е структурата на парламентарната подкрепа - има една седмица, ще бъдем в позиция на изчакване. Подкрепа се търси, готови сме да споделим отговорността от едно тежко управление. Не затварям врата. Давам сигнал, че този начин на действие няма как да доведе до наша подкрепа, каза още Иванов.

По думите му има център на взимане на решения около Слави Трифонов, който представлява изнесена извън институциите политика. "Никой не разговаря с него от предполагаемите подкрепящи, това е една черна кутия. Този център предлага премиер, който не отговаря на обективните очаквания за този пост. Ние очаквахме човек, който може да лидира процеса на тази трансформация. И в един момент получаваме една черна кутия около Слави Трифонов", обяви Иванов.

БСП изхожда от своите резултати на два поредни избора - можем да си представим какви ще бъдат те при следващ вот, ние не сме в такава ситуация, обясни сближаването на ИТН и социалистите Иванов. 

Сигурен съм, че ако ДБ е встрани от правителството, ДПС ще бъдат много щастливи. Сигурно и ГЕРБ няма да се разочароват. Борисов споменава най-често моето име след това на президента Румен Радев - всички трябва да се замислят какво управление ще има без Демократична България, категоричен бе Христо Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови