Христо Иванов: Оптимист съм за кабинет. Всеки, който тласка страната към избори, ще бъде наказан на тях

Шенген и еврозоната, промени в Конституцията и модернизация на армията са приоритетни за ДБ за работа в следващ кабинет на ПП

Александра Маркарян Последна промяна на 02 юли 2022 в 16:59 622 2

Христо Иванов, Асен Василев и Кирил Петков дават брифинг пред медиите след края на консултациите между ДБ и ПП за съставяне на правителство

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Христо Иванов, Асен Василев и Кирил Петков дават брифинг пред медиите след края на консултациите между ДБ и ПП за съставяне на правителство

Ние, от "Демократична България", винаги гледаме да сме радикални реалисти. Оценяваме колко ще е трудно, но смятаме, че трябва енергично да се действа и се радваме, че заявките, които чухме от мандатоносителя в тази насока са убедителни. Излизам от тази среща по-скоро с оптимизъм. Оптимизъм на основа на това, че мисля, че всички трябва да разбираме, че тласкането на страната към избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите. Има ясни приоритети, ясни национални задачи и който не застане зад тях и отиде на избори, ще бъде наказан. Колкото и да е сложно, мандатоносителите ще успеят.

Това заяви съпредседателя на ДБ Христо Иванов в отговор на въпрос за шансовете на "Продължаваме промяната" да съставят правителство и да осигурят необходимото им мнозинство в Народното събрание след края на консултациите с номинирания за премиер досегашен вицепремиер и финансов министър Асен Василев, с Кирил Петков и Андрей Гюров.

"Ние потвърдихме нашата готовност да окажем подкрепа на мандатоносителя "Продължаваме промяната" - каза Иванов пред репортерите. - За нас е важно страната да се стабилизира, да бъде излъчено управление и това да стане с първия мандат. "Продължаваме промяната" получи на изборите мандат за това да въплъти желанието на българското общество за промяна, за крачка напред реално. Политически това продължава да бъде най-смисленото и най-здравото нещо, което може да се случи със страната. Считаме, че трябваше да подходим отговорно и да предотвратим четвърти поредни избори в рамките на година, защото е очевидно, че това може да доведе до още повече конфронтация, нахъсване и разделение в обществото и един следващ парламент, който да бъде още по-разделен, фрагментиран и неспособен да излъчи управление.

"Демократична България" ще участваме в това с целия ресурс, който имаме - политически, парламентарен, експертен".

На консултациите от страна на ДБ освен Иванов бяха ген. Атанас Атанасов и Владислав Панев.

"Ние изказахме благодарност на премиера Петков за всички усилия, защото това, което беше свършено през последните шест месеца трудно, но даде много добра основа и показа посоката, в която трябва да се продължи", каза Иванов и посочи приоритетите, около които има съгласие за работа в евентуалния бъдещ кабинет.

Първо, да има ясна програма, която "да дава посока, да извежда приоритети и да дава база, на която пред конкретни теми през парламента да се търсят национални съгласия, включително излизащи извън периметъра на мнозинството, защото това ще даде възможност стабилно България да се справя с кризите и да се възползва от възможностите, които се откриват пред нея в този период".

От ДБ са добавили приоритети към изтъкнатите от БСП на срещата с ПП преди тях (образование, социална политика). Те са: конституционна реформа; енергийна независимост; Шенген и еврозоната, модернизацията на въоръжените сили, общата модернизация и укрепване на сектор "Сигурност"; културни политики и демографски политики.

Как протече консултацията с БСП вижте ТУК.

"Обсъдихме необходимостта от изграждане на много по-добър модел за координация, вземане на решения между мнозинството и изпълнителната власт, включително излизане от уклона към това, което беше наречено "феодализация" по различни сектори и се получи в предишния кабинет. Обсъдихме идеи, които ще бъдат разработени и когато имат завършен вид, ще ги представим", каза още Христо Иванов.

От своя страна Асен Василев заяви, че утре продължават разговорите на ПП с депутатите от ИТН, които се отделиха от партията и сега са независими. Те предстоят в следобедните часове в неделя. Той добави още една група депутати - които са "способни да вземат независимо решение", без да посочи народни представители от кои парламентарни сили има предвид.

"Структура и персонален състав (на правителството) не сме обсъждали все още", отрече Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-4080

2

евроатлантик

02.07 2022 в 18:43

Разбира я политиката изтънко наш Ристьо! Нали е от стара коза яре, т.е. издънка на червената номенклатура. Когато родата му си дошла у нас от Москва, след Девети, майка му не знаела български. А когато момченцето й станало голям мъж и даже завършило "Право", та всички другари извикали "браво", се разбрало, че от него адвокатин не става. Мама се опитала да го уреди на "Позитано", но другарите кой знае защо не го рачили. Тогава Ристето бързо се преориентирало, станало евроатлантик и грантояд и даже стигнало до министерски пост при Баце /дето още си пази партийната книжка/. Работата се разсъхнала, но момчето продължило в правилната посока, та до днес. Как ще завърши този "наратив" не зная, но "Поживьом, увидим", както би казала посланик Митрофанова...

5504

1

pisnamiotmutri

02.07 2022 в 17:55

Христо! Приоротет трябва да са ви БНБ, КЗК, КОНПИ и всички други където герб управлява с хора с изтекли мандати