Христо Иванов: Оптимист съм за кабинет. Всеки, който тласка страната към избори, ще бъде наказан на тях

Шенген и еврозоната, промени в Конституцията и модернизация на армията са приоритетни за ДБ за работа в следващ кабинет на ПП

Александра Маркарян 02 юли 2022 в 16:59 1706 2

Христо Иванов, Асен Василев и Кирил Петков дават брифинг пред медиите след края на консултациите между ДБ и ПП за съставяне на правителство

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Христо Иванов, Асен Василев и Кирил Петков дават брифинг пред медиите след края на консултациите между ДБ и ПП за съставяне на правителство

Ние, от "Демократична България", винаги гледаме да сме радикални реалисти. Оценяваме колко ще е трудно, но смятаме, че трябва енергично да се действа и се радваме, че заявките, които чухме от мандатоносителя в тази насока са убедителни. Излизам от тази среща по-скоро с оптимизъм. Оптимизъм на основа на това, че мисля, че всички трябва да разбираме, че тласкането на страната към избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите. Има ясни приоритети, ясни национални задачи и който не застане зад тях и отиде на избори, ще бъде наказан. Колкото и да е сложно, мандатоносителите ще успеят.

Това заяви съпредседателя на ДБ Христо Иванов в отговор на въпрос за шансовете на "Продължаваме промяната" да съставят правителство и да осигурят необходимото им мнозинство в Народното събрание след края на консултациите с номинирания за премиер досегашен вицепремиер и финансов министър Асен Василев, с Кирил Петков и Андрей Гюров.

"Ние потвърдихме нашата готовност да окажем подкрепа на мандатоносителя "Продължаваме промяната" - каза Иванов пред репортерите. - За нас е важно страната да се стабилизира, да бъде излъчено управление и това да стане с първия мандат. "Продължаваме промяната" получи на изборите мандат за това да въплъти желанието на българското общество за промяна, за крачка напред реално. Политически това продължава да бъде най-смисленото и най-здравото нещо, което може да се случи със страната. Считаме, че трябваше да подходим отговорно и да предотвратим четвърти поредни избори в рамките на година, защото е очевидно, че това може да доведе до още повече конфронтация, нахъсване и разделение в обществото и един следващ парламент, който да бъде още по-разделен, фрагментиран и неспособен да излъчи управление.

"Демократична България" ще участваме в това с целия ресурс, който имаме - политически, парламентарен, експертен".

На консултациите от страна на ДБ освен Иванов бяха ген. Атанас Атанасов и Владислав Панев.

"Ние изказахме благодарност на премиера Петков за всички усилия, защото това, което беше свършено през последните шест месеца трудно, но даде много добра основа и показа посоката, в която трябва да се продължи", каза Иванов и посочи приоритетите, около които има съгласие за работа в евентуалния бъдещ кабинет.

Първо, да има ясна програма, която "да дава посока, да извежда приоритети и да дава база, на която пред конкретни теми през парламента да се търсят национални съгласия, включително излизащи извън периметъра на мнозинството, защото това ще даде възможност стабилно България да се справя с кризите и да се възползва от възможностите, които се откриват пред нея в този период".

От ДБ са добавили приоритети към изтъкнатите от БСП на срещата с ПП преди тях (образование, социална политика). Те са: конституционна реформа; енергийна независимост; Шенген и еврозоната, модернизацията на въоръжените сили, общата модернизация и укрепване на сектор "Сигурност"; културни политики и демографски политики.

Как протече консултацията с БСП вижте ТУК.

"Обсъдихме необходимостта от изграждане на много по-добър модел за координация, вземане на решения между мнозинството и изпълнителната власт, включително излизане от уклона към това, което беше наречено "феодализация" по различни сектори и се получи в предишния кабинет. Обсъдихме идеи, които ще бъдат разработени и когато имат завършен вид, ще ги представим", каза още Христо Иванов.

От своя страна Асен Василев заяви, че утре продължават разговорите на ПП с депутатите от ИТН, които се отделиха от партията и сега са независими. Те предстоят в следобедните часове в неделя. Той добави още една група депутати - които са "способни да вземат независимо решение", без да посочи народни представители от кои парламентарни сили има предвид.

"Структура и персонален състав (на правителството) не сме обсъждали все още", отрече Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

02.07 2022 в 17:55

Христо! Приоротет трябва да са ви БНБ, КЗК, КОНПИ и всички други където герб управлява с хора с изтекли мандати