"Христо Иванов е убеждавал да не ни приемат в Шенген без съдебна реформа"

Ивайло Анев 09 юли 2015 в 14:05 4472 14

Депутатът от БДЦ Светлин Танчев

Правосъдният министър Христо Иванов е убеждавал зам.-председателя на германската комисия по европейските въпроси Хайнц-Йоахим Бархман да не подкрепи България за Шенгенското пространство, докато правосъдната реформа не стане факт.

Това обяви депутатът от БДЦ Светлин Танчев, който оглавява парламентарната комисия по европейски въпроси.

По думите му министър Иванов е обвързал пряко влизането на страната в Шенген с правосъдната реформа.

Танчев разказа, че това се е случило преди заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси на 23 юни, на което са присъствали и депутати от Бундестага. Преди въпросното заседание представители на германската делегация са имали среща с министъра на правосъдието Христо Иванов.

По думите на Танчев на тази среща министърът е настоявал България да не бъде приета в Шенген, докато не бъде извършена съдебната реформа.

„Точните думи на Бархман след срещата бяха: „Току-що излизам от кабинета на вашия правосъден министър и той поиска да не подкрепяме влизането на България в Шенген, докато не влезе съдебната реформа", заяви Танчев, уточнявайки, че това е бил отговор на негов въпрос дали Германия ще се присъедини към декларацията за влизането ни в Шенген.

Според депутата от БДЦ и други народни представители са чули изказването на германеца, но до този момент никой от тях не е потвърдил това, а от гледна точка пестене на средства не е имало стенограф.

Станислав Анастасов от ДПС, който също е присъствал, заяви, че отказва да повярва, че български министър може да направи подобно нещо и да обвърже съдебната реформа с Шенген.

Пред журналисти в парламента Танчев заяви, че е входирал питане до премиера Бойко Борисов, който пред депутатите да обясни каква е политиката на държавата за членството ни в Шенген.

Той добави, че в събота има отново среща с въпросния представител на Бундестага ще го попита дали може да потвърди неофициалните си думи официално. „Изненадан съм, че част от колегите са изпаднали в нещо като амнезия“, подчерта народният представител.

Вицепремиерът по европейските политики, който се е заел с приемането на станата ни в Шенген, Меглена Кунева коментира информацията за Иванов пред журналисти с думите:

"Не смятам, че никой мой колега, включително министър Иванов, може да направи нещо против влизането на България в Шенген. Не допускам никакво колебание и никакви съмнения, в това, че правителството работи по влизането на България в Шенген поне по една граница".

Тя обясни, че двамата с Иванов заминава за Холандия, където заедно ще търсят подкрепата на страната за влизането ни в шенгенското пространство.

Тя подчерта, че доскоро някои страни наистина са обвързвали приемането ни в Шенген с резултатите от механизма по оценка на страната.

"Казвала съм го преди, ще го кажа пак - ако някога е можело подобна връзка да изиграе някакъв позитивен натиск в областта на съдебната система, сега, когато имаме заплаха от терористични групи, подобна връзка и оставяне на България извън Шенген, е против интересите не само на страната ни, но и на ЕС", каза Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!