Хигиенни материали и памперси за новородени към пакета с храни за бедни

Мая Младенова 17 октомври 2020 в 12:48 3693 0

Пакетите с хранителни помощи за бедни ще бъдат разширени с хигиенни материали и продукти за новородени от догодина, обяви премиерът Борисов във фейбук профила си.

Отделяме 504 милиона лева да подкрепим семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности. Благодарение на усилията на екипа на министър Деница Сачева средствата са осигурени по Оперативната програма за храни и ще бъдат достъпни в период от 2021 г. до 2027 година, съобщи Борисов.

600 000 ще се възползват от помощта, допълва той.

Финансовата помощ, която България очаква по европейската програма за храни, е почти двойна за следващия програмен период, поясниха от социалното министерство в отговор на въпрос на OFFNews. Запазва се изискването, на което ЕС държи, помощите да са уязвими групи. Това означава, че у нас от тях ще могат да се възползват хора с ниски доходи, пенсионерите с ниски пенсии, хора в затруднена ситуация, а вероятно и хора под карантина.

За първи път към пакетите с храни ще бъдат добавени хигиенни материали (напр. дезинфектанти), както и пакети за новородени деца от бедни семейства. Те ще получат памперси, санитарни и козметични продукти за бебето след раждането.

Ще осигурим и детска кухня от 10-месечна до 3-годишна възраст, обяви още Борисов. Той не уточнява дали тя ще е безплатна и за кого.

От МТСП обясниха, че преговорите по програмата са към края си и все още не всички детайли са уточнени. Предстои да бъдат обявени критерии за това кои хора ще могат да се възползват от тези помощи.

Колкото до детските млечни кухни, които сега общините предлагат, вероятно помощта ще бъде насочена към самите общини. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови