Херо Мустафа: 'Никой не е над закона' се отнася за всички

OFFNews 14 юли 2020 в 20:49 6998 14

Херо Мустафа

Посланичката на Съединените американски щати (САЩ) в България Херо Мустафа обясни, че не е нейна работа да призовава “за оставката на което и да било длъжностно лице”. Тя направи коментара след срещата си с премиера Бойко Борисов, в отговор на въпроси на “Свободна Европа” по повод позицията на посолството на САЩ от понеделник. Тогава дипломатическата мисия изрази подкрепа за правото на мирен протест и за исканията за надпартийна съдебна система, подвластна на върховенството на закона.

“Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона“, се казваше в позицията на посолството.

Свободна Европа попита дали това означава подкрепа за исканията на протестиращите, които са основно две - оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Отговорите на Херо Мустафа бяха изпратени по електронна поща:

“Не е моя работа да призовавам за оставка на което и да е длъжностно лице. Изявлението ми е относно ценностите, които ние в Съединените щати изповядваме. През последната година САЩ и България укрепихме нашето стратегическо партньорство, като издигнахме на ново ниво сътрудничеството си за благото на нашите два народа”, каза Мустафа.

Във вторник медиите забелязаха автомобила на посланичката пред Министерския съвет в София. Тя обясни, че е била там по покана на Бойко Борисов.

“Днес посетих премиера Борисов по негова покана. Обсъдихме много теми, включително нашето изявление от миналата нощ, протестите в България, успехът на България в присъединяването към ERM-II”, се казва в отговора.

Херо Мустафа не е отговорила конкретно на въпроса дали поводът за позицията на посолството има връзка със събитията в Росенец, където трима политици от “Демократична България” демонстрираха какво се случва, когато някой се опита да посети държавен плаж, пазен от охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

“Демонстрациите в България тази седмица и демонстрациите в Съединените щати в последните месеци показват силата на гражданското общество в нашите страни. Правото на мирно събиране е основно право във всяка една демокрация и ние искахме да заявим, че държим на това право в един важен период, както за Съединените щати, така и за България”, отговори посланичката.

“Нашето изявление, че „никой не е над закона“, е аксиома във всяка една демокрация. Това се отнася еднакво до всички – бизнесмени, служители на държавата, членове на правоприлагащите институции, независимо от тяхното материално състояние или социален статус. Законът трябва да се прилага еднакво към всички”, завършва отговорът на Херо Мустафа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

14

Hissarion

16.07 2020 в 10:40

С други думи: спирай тръбата, че ще ти се стъжни!

2800

13

zpe

16.07 2020 в 10:13

Невъзможно е не-деятел да носи отговорността на деятеля. Не може да има ситуация "Заповядвам ти да пречукаш този човек", пречукваш го. После казваш, "Отговорността не е моя, носи я този, който ми заповяда!".

Логически е невъзможно. Заповядалият НЕ Е извършителя. Чисто практически той НЕ Е СПОСОБЕН, емпирически, да поеме чежда отговорност. Никой не е емпирически способен.

Няма как да гласуваш някой да има право да отнема свобода (полиция) или да убива (военен).

Кой човек има право да убива друг? НИКОЙ!

Тогава как ако множество от 1000 човека се съберат, ще "гласуват" някой да има правото, което никой от тях поотделно няма?

Как ако сам човек не може да убива, 1000 човека заедно изведнъж, магически, ще имат право да убиват?

Ако се събере тълпа от 1000 човека, ИМАТ ЛИ ПРАВО да убиват? Да или не?

Е... Тогава състоятелно или несъстоятелно ще е гласуването им да делегират на друг право, което нямат?

2800

12

zpe

16.07 2020 в 10:08

Абе... коментарите в новинарските сайтове не са баш мястото за дискусии, но все пак, да коментирам.

Разбирам аргументите ви, и ги приемам. Искам да подчертая обаче изместването на контекста.

Термитите например не са хора, те са животни. Човекът не е животно. Поради това, човекът има вродени права (надявам се сте съгласни, инае въпросът сам по себе си е друг). Едно от тези изконни права е свободата.

НИКОЙ няма право да отнема свобода - нарича се отвличане.

Ако 100 бройки от НИКОЙ се съберат да делегират право на един човек... то какво право ще делегират? След като НИКОЙ от тях не разполага с правото? Правото се делегира от правоносителя на подизпълнителя. Ако НИКОЙ в тълпата не носи правото да отнема свободата на друг, тогава КАК тълпата ще делегира право, с което не разполага, на друг човек?

Няма как. Сигурен съм, че ако обърнете внимание на това, ще видите неоснователността на идеята за гласуване на правомощия.

3000

11

SaraAsar

15.07 2020 в 11:27

Някой да знае българският посланик в Щатите с какви думи е поучавал американците по време на техните протести? Дамата нещо бърка май със статуквото си. Добре дошла е, да се чувства като у дома си, но да не забравя, че е на гости!

23293

10

Стефан

15.07 2020 в 02:25

Чакайте малко. Херо мустафа не е отговорила и на по-тъп въпрос. Белите ли бият негрите в америка, или негрите бият хора?
Някой някого там бие.
Защо америка се интересува от местните детски градини?

23293

9

Стефан

14.07 2020 в 22:52

цпе-то, и как собствено ще живееш без държава? Сам със жена си, в пещерата? Щастливо, с розички в краищата на екранчето на айфончето?
А като дойдат бълхите, примерно, на кого ще се оплачеш? За вълците не питам, ясно е че си ноо як, и ше ги меткаш през врат.
Телефончетата на децата с кво ще светят?
А, ще трябва да ходите заедно на война против циганите и негрите, и няма да им трябват?
Тогава против кво ривьеш сеа?

11300

8

yoghurt

14.07 2020 в 22:41

Та, следователно. Идеята за гласуване е лишена от логика за хора, които не вярват в нещо, отвъд собственото си съществуване. Чувал ли си за живота на термитите? Те са малки насекоми, които ако ги отделиш едно от друго, живеят с цели 20% по-малко от когато са заедно в термитника. Не стига това, ами когато ги събереш, изведнъж те добиват възможността да построят огромните си структури под земята, термитници с дължина от километри, лабиринт, несравнимо по-сложен от всяко човешко архитектурно творение, в който те се оправят перфектно. Без джи-пи-ес и т.н. . Само когато са заедно. Невронните мрежи са същото - отделните неврони са неспособни на мисловен процес, но в група, те се превръщат в мозък. Просто, има неща в съществуването, които не сме разгадали, и нюняма и да разгадаем - затова сме живи. Ако знаехме всичко, нямаше нужда да мислим, нямаше нужда да съществуваме! Много е тъжно млад човек да изповядва подобни на твоите идеи, надявам се не си фанатичен в тях.

11300

7

yoghurt

14.07 2020 в 22:34

zpe, хайде моля те, недей да (се) заблуждаваш. Има нива и йерархии, дори когато си движиш тялото, мускулите ти не са равностойни - някои извършват по-големи и масивни движения, други - по-малки и по-точни. Ти без да искаш проповядваш разчастването на тялото - мускулите да са равноправни, и никой да няма права над другия... Но уви,когато местиш пръста си да пипнеш копчето на клавиатурата например, ти първо си местиш цялата ръка, тоест, върхът на пръста ти е тотално обезправен спрямо пред-мишницата ти... Или пък с дървото, плодовете му зависят от клоните, те от стеблото, то пък - от почвата и валежите например, тоест, плодът е в пълно подчинение на валежите. Уви, така е създаден светът - в иерархии. Хората са открили управлението като начин за съществуване, сходен с природата. Ако си чувал този крепителен принцип на реалността - “цялото е по-голямо от сборът на частите му” . Именно там е магията на съществуването, че човек през десетките хиляди години съществуване е открил, че когато да кажем събереш няколко цветове, или няколко звуци, става нещо, което възприемаме като -по голямо от отделните звуци, това се нарича изкуство... Уви, много ни е западнало образованието, щом като подобни нихилистични-анархистични идеи пускат почва така лесно у нас.

23293

6

Стефан

14.07 2020 в 22:19

Не разбрах. Американската държава, която сама не може да се оправи със себе си, е тръгнала да учи на държавност държава, която е 15 века по-стара от нея?
Ваше Превъзходителство, имайте и приличие, а?

2800

5

zpe

14.07 2020 в 21:33

Държавността е една корумпирана идея.

Няма как да делегираш на някой друг права, които ти нямаш. Ако ти не можеш да отнемаш свобода на друг, и ако 100 човека поотделно нямат право да отнемат свобода на друг, то тези 100 човека не могат да "гласуват" някой да има такова право.

Няма как никой сам човек да няма дадено право, но когато стане тълпа от отделни хора, които нямат правото, тълпата изведнъж да се сдобие с правото.

Самата идея за "гласуване" е лишена от логика.

Поради това ВСЯКА държава осигурява гарантирана корупция. Не можеш да имаш правителство без корупция, защото не е възможно да съществува "легитимно правителство". То е винаги логически нелегитимно.