Говорител на ЦИК: Хеър-Ниймайер би работил добре при симетрични райони

Нели Чолашка 10 октомври 2014 в 16:25 3795 2

Говорителите на ЦИК

Методът Хеър-Ниймайер, на който се дължат аномалии, като избора на Александър Методиев - Бат' Сали от ДПС за депутат от район Кюстендил с 840 гласа, се прилага в България от 2009 година и се използва във всички избори от тогава насам.

Това обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев. Избиратели от Дупница протестираха преди дни пред сградата на комисията срещу избора на Бат' Сали от район Кюстендил.

От ГЕРБ също се обявиха днес срещу метода Хеър-Ниймайери се оплакаха, че освен в Кюстендил, откъдето им взимат един мандат, за да го дадат на ДПС, са ощетени и в Ямбол, където имат над 18 хил. гласа и 1 мандат, ДПС има 3 723 гласа и също един мандат, а БСП срещу 13 834 гласа – 2 мандата.

От ЦИК напомниха, че могат единствено да прилага предвиденото в Изборния кодекс и всякакво недоволство не би трябвало да бъде адресирано към комисията.

На сайта на ЦИК е качена цялата процедура и всички математически сметки по метода, които водят до избирането както на Александър Методиев, така и на всички останали народни представители.

"Проблемът и аномалиите възникват от това, че националния резултат и общият брой на мандатите трябва да се преразпределят към регионалните резултати. Към тях трябва да се добавят и гласовете от чужбина, които изменят общия национален резултат", обясни Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

По думите му аномалиите биха били много по-малко, ако се създаде избирател район "чужбина", както и при по-равномерно разпределени райони, като в момента шанс аномалия да възникне в малък МИР е по-голяма от тази в някои от големите многоманданти райони, призна той.

ЦИК обаче не следва да дава предложения, а единствено да изпълнява закона, напомни Томов.

Централната комисия няма правомощия да се изказва по жалби за повторно преброяване на бюлетините, коментира говорителят Камелия Нейкова по повод жалбите от кандидат-депутати с подобно искане.

Те трябва да се обърнат към Конституционния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!