Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

ГЕРБ вече не искат здравният министър да отменя зеления сертификат

Йорданка Веселинова 19 януари 2022 в 15:30 3155 0

Снимка parliament.bg

ГЕРБ-СДС се отказа от искането си да задължи здравния министър проф. Асена Сербезова да отмени зеления сертификат в страната.

По време на днешното заседание на комисията по конституционни и правни въпроси в парламента стана ясно, че точката за разглеждане на предложението за премахването на документа е отпаднала от дневния ред. Причината - вносителите от ГЕРБ-СДС са оттеглили проекторешението си.

Така окончателно се сложи край на сагата "за" или "против" зеления сертификат за депутатите и гражданите.

Закана за внасянето на предложение за отмяна на документа дойде от председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова минути след като тяхното предложение за въвеждането му за депутатите беше отхвърлено. Няколко дни по-късно последва втори опит за въвеждането на зеления сертификат с внесеното от ДБ предложение на по-детайлен проект за решение. Депутати от ГЕРБ-СДС пък внесоха контрапредложение - отпадането на документа за всички граждани.

Инициативи в посока отмяна на зеления сертификат се очакват единствено от "Възраждане". Парламентарната група на Костадин Костадинов остава единствената, която ще брани отпадането на документа. "Възраждане" вече са внесли проекторешение за отмяна на зеления сертификат за депутатите. Освен това тази парламентарна група обяви в началото на месеца, че ще търси подкрепа, за да сезира Конституционния съд за променените правила за достъп до сградите на НС, които предвиждат депутатите да влизат само със зелен сертификат. За да бъде сезиран КС, е необходима подкрепата на 1/5 от народните представители или общо 48 подписа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови