ГЕРБ тушира протестите: Таван от 5000 лв. за обезщетение само за далечните роднини

OFFNews 13 ноември 2018 в 10:50 5650 3

ГЕРБ тушира протестите с ново предложение: Таван от 5000 лв. за обезщетение само за далечните роднини

След извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ снощи е взето решение за туширане на напрежението в страната, породени от идеята за налагане на таван при обезщетенията при настъпила смърт на роднина при катастрофа. Първоначалната идея на шефката на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова този таван да бъде 20 хил. лв. за всички роднини отпада, но се въвежда ново изискване - обезщетението за по-широк кръг роднини, различни от родители, съпрузи и деца, да бъде с таван 5 000 лв., като за това ще има и давност от 5 години 

На извънреден брифинг в парламента Стоянова заяви, че предложението се прави, за да се предотврати натоварване на застрахователите. След тъкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) през август до момента са постъпили 300 жалби от 850 души със среден размер на иска от 100 хил. лв. По изчисленията на Стоянова това правело около 100 млн. лв., които трябва да бъдат платени от застрахователите.

"Ограничавайки с таван до 5 хил. лв. възможните претенции на тези роднини по вече настъпили събития с 5 г давност, ние даваме възможност да няма голяма претенция, която да повлияе на Гражданската отговорност. Ако това предложение бъде изтеглено или не се приеме, означава че Гражданската отговорност, може да се увеличи двойно, тройно и повече", обясни Стоянова.

Според нея човешкият живот няма цена, но трябва да има граница на исканията на широкия кръг от имащите право на обезщетение.

Адвокатите били най-заинтересовани от отпадане на това предложение, защото те печелели най-добре, смята Стоянова и даде пример с това, че вместо да се концентрират при имуществените искове, които по-лесно се доказвали, защитниците акцентирали на неимуществените вреди, за да не им се налага да работят, но да вземат голям хонорар. 

Стоянова дори намекна, че прокуратурата би трябвало да се заеме с твърденията, че адвокатските хонорари били 50%, което е в разрез с разпоредбите за адвокатските възнаграждения.

Тя заяви, че спекулациите за поскъпване на ГО до 1000 лв. за безпочвени и ги определи като "тотално фалшива новина", въпреки че твърденията бяха изнесени след среща на оглавяваната от нея комисия със застрахователи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

3

roki7777777

13.11 2018 в 21:09

И още нещо - и 5000 лева обезщетение за далечни роднини е толкова справедливо и ще предпази от адвокатски хитрини!!!

6000

2

roki7777777

13.11 2018 в 20:17

Рядко ще си позволя да коментирам нещо, но това което днес беше обявено е много справделиво и правилно! Съобразено е, и с нарушенията и с обезщетенията. Харесва ми!

12038

1

Ivo Temelkov

13.11 2018 в 12:31

ВКС трябва да открие отдел "Не това имахме предвид, идиоти (НТИПИ)", който да тълкува тълкувателните решения на малоумни журналя и политици.
ВКС: "По изключение и само при доказана силна връзка с починалия и болка от загубата обезщетение могат да получат и други лица освен най-близките роднини"
Целокупният прост народ: "Арееее, за сички парички! Оп, оп, оп!"