ГЕРБ събра подписи за извънредно заседание на НС заради НАТО

Мая Младенова 24 януари 2022 в 14:20 1857 0

ГЕРБ са събрали 59 подписа на депутати и внасят искане за свикване на извънредно заседание на парламента заради новината, че НАТО увеличава военното си присъствие в Източна Европа.

Това обяви на брифинг от централата на партията нейният лидер Бойко Борисов.

ГЕРБ настоява премиерът, военният и външният министър да отидат в Народното събрание и да информират депутатите и обществеността за ситуацията. По думите му заседанието трябва да се проведе още днес или утре.

По-рано днес съюзниците от НАТО поставиха в готовност сили и изпратиха кораби и изтребители, за да подсилят отбраната на Източна Европа в момент, когато напрежението около военното струпване на Русия около Украйна нараства.

Борисов обвини управляващите, че не реагират и не информират за ситуацията и заяви, че България е в международна изолация.

"Какво е по-важно, когато НАТО е в бойна готовност и се прехвърлят войски, кой по-добре от външния министър може да изрази нашата загриженост (за присъствие на военни - б.р.) на 300-400 км от България? Доставките ще бъдат нарушени при едни бойни действия, а с тея кораби в Черно море туризма да го забравим. Президентът на Румъния свика консултативен съвет, ние не знаем. Аз съм върл противник на войната, особено в такава близост до нас", коментира Бойко Борисов.

Според него засиленото военно присъствие и евентуални бойни действия ще се отразят зле на доставките на суровини и не само:

"В Черно море само България има туризъм. Кой ходи на почивка, когато над него летят F-35 и бойни фрегати вместо платноходки се разхождат", заяви той.

Той разкритикува външния министър Теодора Генчовска, че не е била на място при вземането на това решение. "Да не отиде външният ни министър там днес, каква по-важна работа има, не знам", заяви Борисов.

За свикване на извънредно заседание на НС са необходими поне 48 подписа. То се насрочва по преценка на председателя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови