ГЕРБ: С Плана за възстановяване 'Марица Изток' затваря през 2026

"Акт 16 за април ще ѝ изкараме на Вера Су, летна вила там да си направят", заяви Бойко Борисов

Мая Младенова Последна промяна на 18 октомври 2021 в 13:27 3566 1

ГЕРБ разкритикува внесения от служебното правителство План за възстановяване и устойчивост и обяви, че според плана комплекс "Марица Изток" ще затвори още през 2026-а, а санирането на жилища ще спре.

На брифинг в партийната централа днес бившият вицепремиер Томислав Дончев заяви, че новият план не е само лош. Носел и добри страни, понеже в 85% е същият като версията, която остави правителството Борисов. А и имало подобрение спрямо предходната версия - връщане към варианта на Борисовия кабинет за безвъзмездното финансиране на бизнеса вместо даване на заеми.

ГЕРБ обаче вижда няколко големи проблема с плана на Атанас Пеканов. Един от тях е, че програмата за саниране на жилища нямало да сработи. В нея еднофамилни къщи няма да се санират, а подалите документи и одобрени блокове ще трябва да кандидатстват наново, да направят собствени разходи и да рискуват да получат 80% вместо 100% финансиране, посочиха Томислав Дончев и бившият депутат Жечо Станков.

Партията разкритикува и намалените няколкократни средства за улично осветление.

Крие се, че централите "Марица Изток" затварят през 2026 г., а не пред 2038-2040, заяви на свой ред бившият образователен министър, сега кандидат за депутат в Старозагорския район Красимир Вълчев. Според него публични документи показват, че "още отначало са имали предвид 2026 за край на въглищните централи, за да може освен газова да имаме и енергийна криза, когато няма руски газ. Избрали са най-лошото решение."

Според Томислав Дончев самият факт, че се предвижда проект за алтернативни мощности, говори, че след изграждането им старите се извеждат от експлоатация, но това не се обявява публично.

В края на брифинга в залата влезе и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който коментира, че президентът Румен Радев и здравният министър Стойчо Кацаров са довели страната до тъмночервена ковид зона.

"Къде е логиката в дискотеката да има хора, а на стадиона да няма? Или паралелката да не ходи на училище сутринта, а вечер да се събере в дискотеката?", попита той.

"Кандидатирам се за депутат просто за да си водя листата и да видят хората, че участвам активно в кампанията", добави той. На въпрос с кого би се коалирала ПП ГЕРБ след вота, той отговори: "С всички и с никой." Не изключи категорично коалиция с ДПС, като каза: "Нека първо видим как ни подреди народът." Той за пореден път заяви, че е скептичен, че след изборите на 14 ноември ще има правителство, защото партиите били уплашени от обстановката.

В отговор на журналистически въпрос за обвиненията на Христо Иванов, че ГЕРБ са замесени в отхвърлянето на листата им в Стара Загора и опита да бъдат дерегистрирани в осем района, Борисов заяви: "Христо, понеже те е яд на Кирил и Асен, че си направиха партия, си го изкарваш на нас. Ние сме големи като кърпа, не сме салфетка да се избършеш."

Лидерът на ГЕРБ се пошегува за пореден път и с нерешената ситуация със заседналия товарен кораб "Вера Су": "Акт 16 за април ще ѝ изкараме на "Вера Су", летна вила там да си направят. Трови се морето..."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

200

1

ROKO s GRANATA

18.10 2021 в 18:39

ПОЖАРНИКАРa "БУДА" ОТ БКП-2 "ГEйРБ и ЧУК" ВИЖДА, ЧЕ прУф. ГЕРБджипков ЗАГУБИ ОЩЕ ПРЕДИ ДА Е ЗАПОЧНАЛО СЪСТЕЗАНИЕТО.... И ГО ОБХВАНА ТИХ УЖАС.... МУ-ХА-ХА