ГЕРБ пробва пак да замаже очите на Европа с прокурор, който да разследва главния обвинител

Даниела Добрева 03 декември 2020 в 15:14 4025 0

ГЕРБ се опитва да тушира критиките на Европейската комисия за недосегаемостта на главния прокурор с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Те вече са качени на сайта на парламента и са подписани и от депутати от Обединените патриоти.

Измененията предвиждат избора на прокурор, който да разследва главния държавен обвинител. Той ще участва в производствата по делата по компетентността му пред Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и Върховния касационен съд. Изискванията към претендента са за най-малко 12-годишен стаж в системата, да е с високи нравствени качества, с "много добра" комплексна оценка и през последните 5 г. да не е наказван. 

Поне 6 членове на прокурорската колегия към ВСС ще предлагат човека, който ще разследва главния прокурор. 

Прокурорът ще е със 7-годишен мандат, без право на повторен избор.

В мотивите си вносителите, сред които са Красимир Ципов, Десислава Атанасова, Красимир Велчев и др., са записали, че така ще се гарантира разследването срещу главния прокурор. Напомня се, че заради препоръката на Венецианската комисия е имало запитване до Конституционния съд по въпроса.

Отбелязва се още, че Комитетът на министрите на страните членки на Съвета на Европа са призовали властта да гарантира, че прокурорите във ВСС и главният прокурор не играят решаваща роля при назначаването и отчетността на всеки прокурор или следовател, отговорен за разследването на главния обвинител. Подобен е и изводът на Венецианската комисия.

Това не е първият опит на управляващите да замажат очите на ЕК и Венецианската комисия. Миналата година правителството излезе с подобен законопроект, с който да се създаде прокурор, разследващ главния прокурор. Той предвиждаше завеждащия инспектората във Върховна касационна прокуратура да бъде предлаган и избиран от членове на прокурорската колегия на ВСС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!