ГЕРБ поиска учениците веднага да се върнат в клас

OFFNews 02 декември 2021 в 12:59 1279 0

„Служебното правителство създаде криза в образованието. Неспособни са да се справят, пренебрегнаха образованието. През лятото народните представители от ГЕРБ предложихме да се отделят средства за тестове. Пренебрежително го отхърлиха”. Това каза на брифинг в четвъртък бившият образователен министър Красимир Вълчев.

Той призова служебната власт да върне децата в училище още утре, а тестването да се въведе, когато има достатъчно тестове.

„Може ли да кажеш, че училищата ще затворят последни и дни по-късно да затвориш единствено тях? Такова е отношението и на бъдещото правителство. Видя се в бюджета – за образованието са заложени 0 лева и е на последно място в сметките”, каза още той.

Според Вълчев 46-ото Народно събрание е намерило време за всякакви комисии, основно за тази по ревизия, но не и за образованието. Според него отговорността е на ресорния министър. Вълчев припомни, че докато той е бил на поста, учителите са били приоритетна група за ваксинация.

"Образованието за тях не е ценност, показаха го много пъти. За съжаление, когато една държава пренебрегне образованието, нищо хубаво не я чака. При децата има много дефицити. Това, което правят, е окастрена форма на електронно обучение. Децата губят мотивация, ангажираност. Основното умение, което децата създават в клас, е умението да учат. В момента се случва загуба на това умение. Оттам ще дойдат пагубните резултати", предупреди Вълчев.

Той заяви, че ако все още е бил министър, е щял първо да осигури тестове, след това да въведе мярката. Вълчев коментира и ниския процент положителните тестове сред учениците.

„Това означава, че или тестовете не струват, или че децата не са преносителите”, добави депутатът от ГЕРБ.

На брифинга Томислав Дончев коментира думите на финансовия министър Валери Белчев, че новият таван на дълга ще бъде 12 млрд. лв.

„Това обяснява защо 3 месеца нямаме бюджет. Финансовият министър обяви, че минималната пенсия ще стане 490 лв. Всичко щеше да е много хубаво, ако няколко часа по-късно от министерството не обявиха, че пенсията ще бъде 430 лв. Според информациите за бюджета пък сумата щяла да бъде 420 лв. Става въпрос за парите на хората... Какво ще прави един пенсионер, ако очаква да получи една сума, а тя се окаже по-ниска”, попита Дончев.

И описа ситуацията с цитат на Гьоте: „Няма нищо по-лошо от активната глупост”. Със същия цитат Румен Радев отговори на Бойко Борисов през април.

Според Дончев, ако тежестта от тези заеми е преразпределена между поколенията, това било допустимо. Приемливо би било, според него, ако средствата се инвестират в образование. Зам.-председателят на ГЕРБ обаче е притеснен от анонсите, че тези пари щели да отидат за изплащане на социални помощи.

"Не трябва да влизаме в режим на гадаене. Имам усещането, че се мъчат да се надцакат един друг кой ще предложи по-щедро предложение за някоя социална група. Те си избраха пенсионерите", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!