ГЕРБ: Някой дърпа конците на Радев и му натисна копчето за 4 април

OFFNews 14 януари 2021 в 18:35 5786 2

Тома Биков

Г-н президентът показа, че не е в състояние да живее в среда на консенсус и насрочи изборите за 4 април. За нас тази дата е напълно приемлива, но с някои притеснения, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков на брифинг в централата на партията.

Реакцията на управляващата партия дойде 20 минути след обръщението към народа на Румен Радев тази вечер, в което държавният глава съобщи, че насрочва парламентарните избори за 4 април – 1 седмица след първата възможна дата за вота.

Разбира се, че 4 април не е никакъв проблем. Честно казано не виждам никаква разлика между 28 март и 4 април. По-скоро вълнуващият въпрос в случая е: кой дръпна конците, натисна копчето, чия дата всъщност е 4 април и каква разлика прави тя със седмица по-рано? - попита зам.-министърът на външните работи и лидер на Младежи-ГЕРБ Георг Георгиев.

Тази година на 4 април ще е Великден за католиците и арменците. Имаме немалки и арменски, и католически общности в България. Българите ще трябва да гласуват и в чужбина, а немалко от държавите са католически, там Великден се празнува много тържествено и това ще създаде проблеми пред хората да упражнят правото си на глас, твърди Георгиев.

Президентът да прекрати линията си на саботиране на изборния процес с внушаване на недоверие в него, призоваха още от ГЕРБ.

Ние няма да внесем нито една от промените в изборното законодателство, които г-н Радев предложи. Няма и да ги подкрепим, ако БСП или ДПС решат да ги внесат, категоричен е Тома Биков.

Реакцията му е по повод искането на държавния глава за промени в Изборния кодекс, които предвиждат гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините и оформяне на изборните протоколи, справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания. Радев призова и за премахване на ръчното броене на машинния вот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3162

2

Grigor Arssov

14.01 2021 в 23:26

На тея МУТРИ и за 31 февруари да ги беше насрочил пак нямаше да им е угодно....

13874

1

emanuilis

14.01 2021 в 22:06

Какъв е смисъла да се брои ръчно, щом веднъж е направено от машина?