ГЕРБ маха Светлозар Лазаров с промени в Закона за МВР

Юлиан Христов 12 ноември 2014 в 15:56 29237 14

Светлозар Лазаров

С промените в Закона за МВР, които депутати от ГЕРБ внесоха днес в парламента, правомощията на настоящия главния секретар Светлозар Лазаров ще бъдат прекратени.

В текстовете, които предстои да бъдат дискутирани на първо и второ четене в парламента, е записано, че правомощията на главния секретар се прекратяват предсрочно, ако той не отговаря на изискването да има 10 години професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне половината на старша ръководна длъжност. Лазаров има необходимите години, но половината от тях не е заемал старша ръководна длъжност. Това автоматично го прави несъвместим с поста. 

Светлозар Лазаров беше назначен начело на професионалното ръководство на МВР в правителството на Пламен Орешарски. Той дойде от структурите на ДАНС и беше бетониран на поста с новия закон, който беше направен от бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев (също кадър на ДАНС, бел. ред.). Този закон даде на Лазаров петгодишен мандат, което го бетонира на поста от деня на влизане на закона в сила. По сега действащия закон Лазаров може да бъде сменен единствено при фрапиращи нарушения и системно неизпълнение на задълженията.

Новият закон за МВР отне и правомощието на президента да назначава със свой указ втория в йерархията на МВР. С промените на ГЕРБ този режим се променя и президентът отново ще може да назначава главния секретар. В мотивите си вносителите са записали, че отнемането на правомощията на президента не са били мотивирани. Депутатите от ГЕРБ смятат да възстановят правото на държавния глава да назначава със свой указ и шефа на ДАНС. Това най-вероятно означава, че освен Светлозар Лазаров под прицел се очаква да бъде и председателят на ДАНС Владимир Писанчев

Промените в закона премахват и някои други спорни текстове. Така например отпадат текстовете, които позволяват назначаването на извънщатни сътрудници. Досега беше отворена възможността за временна заетост на лица извън системата на МВР, които да се грижат за сигурността в отдалечените населени места. 

Отменя се и текстът, който позволяваше на МВР да въвежда временни ограничения при провеждането на нерегламентирани протести. 

Промените възстановяват ГДБОП, която при Цветлин Йовчев беше изведена от МВР и вкарана в ДАНС, което, според мотивите на вносителите на новите текстове, "превърнаха тази служба в опасен мастодонт с мега-правомощия". ДАНС ще бъде "разтоварена" от възможността да подслушва, като дирекцията за технически операции ще отиде в Държавната агенция за технически операции (ДАТО). ДАНС ще бъде лишена и от възможността да извършва разследвания по смисъла на НПК, както и да притежава полицейски правомощия. Възстановява се и Главна дирекция „Национална полиция“. Също така се възстановява конкурсното начало при назначаването на ръководни кадри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!