ГЕРБ иска президентът да се извини за 'политическия гаф' с поклонението пред Апостола

БСП: Партията на Борисов трябва да си отговори на въпроса защо българите ги освиркват

Ирина Евгениева 20 февруари 2020 в 09:20 7358 9

Настояваме президентът Румен Радев да се извини за гафа с шествието, в който въвлече институция и подрони авторитета й.  

Това се казва в декларация на ГЕРБ, прочетена от Тома Биков.

"Вчера традицията паметта на Апостола да бъде почетена със смирение и от всички беше нарушена от българския президент. Организирана агитка от средите на БСП, заедно с полукриминални и маргинализирани наемници извърши поругаване на паметта на Апостола на свободата. Тази безпрецедентна провокация премина под патронажа на президента на БСП Румен Радев", заяви народният представител.

"На третата година от своя мандат президентът не е в състояние да предложи нищо освен пошлост, дребнавост и политическа неграмотност", добави Биков. Според него президентската институция се контролира от случайни хора, готови да заложат на карта бъдещето на България. 

Биков заяви, че всяка година на 19 февруари българската нация отбелязва паметта на един от стожерите на българската национална идентичност Васил Левски и допълни, че на тази трагична дата ние си спомняме заветите на Апостола на свободата.

"Мястото, на което Васил Левски премина във вечността, се почита като светиня", посочи Биков и отчете, че нито един политик досега не се е осмелявал да оскверни това свято за всеки българин място.

Той отчете, че за ПГ на ГЕРБ подобни прояви са неприемливи и недопустимо.

"Не искаме извинението за нас, а за всички, които пазят спомена за националните ни герои и по този начин продължават това, което беше започнато от Левски", заяви още Биков. 

"ГЕРБ трябва да си отговори на въпроса защо българските граждани ги освиркват, винага не е в президента и в БСП", отвърна зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев.

"Дълбоко съжалявам, че толкова гняв имаше в декларацията на политическа партия ГЕРБ. Не считам това за необходимо. Вчерашните събития трябваше да ги разделим на две. Едното е шествието, другото е освиркването. Шествието е право на българския президент и никой не може да му забрани да участва или ръководи в дадено шествие. Той е избран пряко от българските граждани. Той има право да води български граждани, да бъде заедно с тях, да ги изслушва, да изразява тяхно мнение, да се вслушва в неволите, но при вас като че ли основният проблем е защо той не хвали правителството", обясни Стойнев.

Той заяви, че не приема обидите за участниците в шествието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3811

9

Toni2019

20.02 2020 в 14:12

Вие вижте на снимката какъв доказан врътнитрътльо са сложили. Позицията на Радев беше точна, а хилядите българи от воденето от него шествие не бяха допуснати до паметника - районът беше отцепен дори за децата. Това следва да се коментира от медиите, а не да ни облъчват отвсякъде с крадеца викащ дръжде крадеца ГРОБ

6015

7

Ехо

20.02 2020 в 13:56

Да, трудно е! Но пък и искаш да си кмет! Освен това, ние си плащаме!

706

6

order

20.02 2020 в 13:49

Мдаааааааа........... ............
Навършват се 7 години от самозапалването на Пламен Горанов
Грамадата пред сградата на община Варна ту изчезва, ту се появява, а по политическите върхове на държавата няма промяна .......
https://www.segabg.com/category-bulgaria/navurshvat-se-7-godini-samozapalvaneto-na-plamen-goranov


11719

5

Краси

20.02 2020 в 13:47

На вас ли трябва да се извиняват, бандити такива? По-скоро вие трябва да се извините, че вече над 10 години държите България в желязна комунистическа хватка и не й позволявате да се развива като свободен и равноправен член на Европейския Съюз. Сега Тупанбашията ви започна да бие отбой и за Еврозоната, защото го е страх от протести на недоволни.
Радев не ми е любимият президент, но всичко, което казва, е истина.
Недоволни ще има винаги и за всичко, но работата на държавниците е, да управляват в интерес на народа си, дори това да им струва загуба на изборите. А герберите само се крият зад "народната воля" и ни държат в тотален застой, защото така по-лесно могат да ни крадат.

12691

4

Емил Станоев

20.02 2020 в 11:48

Абе Гепаджии то вие трябва да се извинявате за некадърното си управление . Народа бил полукриминален според тия от Геп !? Е как така бе ? А тоя Биков си е чиста политическа проститутка !!

12001

3

Севтопол

20.02 2020 в 11:23

Има безкрайно много време около този ден, в което всеки и всичко може да бъде освиркано. Защо точно на този ден бе, червени кхмери???

3101

2

Генчо Генчев

20.02 2020 в 11:17

Преди години мъжката к.рва Биков се заканваше да вкара мутрата Борисов в затвора.

12021

1

bls

20.02 2020 в 11:03

"Биков и отчете, че нито един политик досега не се е осмелявал да оскверни това свято за всеки българин място." Първо - Радев не е освирквал никого. Второ:
- 19.02.2013 - Президентът и ГЕРБ освиркани край паметника на Левски;
- 19 февруари, 2014 - Бронемашини на отбелязването на годишнината от гибелта на Апостола - Около монумента имаше хиляди хора, а стотици започнаха да освиркват Волен Сидеров и компания. След като поиска оставката на Цветлин Йовчев и заплаши премиера Орешарски да го свали от власт, Сидеров направи кратка историческа справка за делото на Васил Левски.

Колкото и да се връщаме назад в последните години винаги е имало изпълнения. .