ГЕРБ иска оставката на Кацаров, лъжел за зеления сертификат с антигенен тест

OFFNews 20 октомври 2021 в 13:14 4586 1

Поведението на Стойчо Кацаров грубо газене на избора на всеки български гражданин да живее в свободна и демократична държава и груба злоупотреба с доверието на хората. Искаме оставката му, той отдавна не е легитимен здравен министър. Това заяви Десислава Атанасова на брифинг на ГЕРБ.

"Последните месеци, седмици и особено дни наблюдаваме как самодоволната усмивка на Стойчо Кацаров, виден антиваксър, залива ефира. Здравното министерство, вместо да регулира процеса, разиграва томболи за смарт часовнции, качва картинки в социалните мрежи, а юмрукът прави лицеви опори и катери върхове", добави тя.

Според нея при 20% ваксинационно покритие в България е абсолютен саботаж срещу бизнеса и хората да се въвежда зелен сертификат.

"Това е категорично нарушение на свободната воля на избора и нарушение на конституционни права. Правилна е реакцията на българските гражданите срещу това необмислено решение на проваления министър Кацаров и на кръстника на това правителство Румен Радев", добави Атанасова.

Според нея трябва по най-бързия начин да се върнат зелените коридори, за да могат хората, които желаят, да си поставят ваксини. 

Остро реагира и бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

"В паниката и страха си вчера вечерта в 9 часа министър Кацаров забърка една много голяма каша - каша, която трудно може да бъде оправена. Собственикът на киното или сервитьорът може да поискат зелен сертификат. Тези, които искат здравен сертификат, не могат да изискват лични документи. Георги може да влезе със сертификата на Иван", каза той.

Според него заповедта на здравния министър ще накара гражданите масово да се втурнат да си изкарват сертификат.

"Всички граждани, при които е установен ковид с антигенни тестове, не могат да си извадят зелен сертификат по начина, по който е определен от ЕС. Това става само с PCR тест, т.е. Кацаров излъга гражданите, че могат да си изкарат", категоричен е Ангелов.

Според него наследникът му на поста Стойчо Кацаров е "некадърен и лъже във всяко едно появяване по телевизията".

"Тази сутрин каза, че може да се наложи да се помисли за изискване на зелен сертификат за изборите. Не, не може. Това е тежко и чудовищно погазване на Конституцията. Имат намерение да ограничат правото на хората да гласуват със зелен сертификат", изтъкна проф. Ангелов.

Според него само преди няколко седмици президентът Румен е Радев засипал с похвали министър Кацаров.

"Темата за COVID-19 не съществуваше за Румен Радев до вчера. Да сте го чули да постъпи държавнически? Той да използва конституционното си право да се обърне към нацията и да насърчи ваксинацията. Той трябва ясно и точно да избере дали трябва да печели избори или да печели животи", каза още Ангелов.

В пресконференцията се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ако има нещо по-тревожно от самия вирус, това е демонстрираната безпомощност на правителството да се справи с пандемията. Не може правителство, което го вълнува само собственото му оцеляване, да води страната към нови кризи. Пропуснато беше ценно време, за да се направи подготовка. Сега виждаме панически действия. Това са думи на Румен Радев, изречени на 03.11.2020 година", каза Борисов.

Бившият премиер също недоволства срещу задължителните зелени сертификати.

"Тези хора имат ли право да проверят личните си данни. Тези, които нямат телефон или имат друг телефон, как ще се обозначават? Или дамата ще влезе, а кавалерът ще остане пред ресторанта. Норвегия слага вече трета ваксина от тези, които продадохме. Заради това в самолетите няма да носят и маски", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови