ГЕРБ и БСП в спор дали правителството прави достатъчно за хората с увреждания

ОFFNews 23 май 2018 в 14:54 2526 0

Социалният министър Бисер Петков има малко повече от месец да напише концепция за проект на изцяло нов закон - за социалните услуги. Това решиха депутатите, като дадоха време на Петков да представи идеята си пред тях до 30 юни. 

Новият закон трябва да засяга политиката за интеграция на хората с увреждания. Народните представители дадоха същия срок на министъра, за да направи отчет за това как се е изпълнявал плана за действие на България за прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания (2015-2020) през последните 3 години. 

До решението, което е предложено от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля", се стигна след разискване по проблемите на хората с увреждания, инициирано от БСП. 

Социалистите имаха свое предложение - парламентът да възложи на социалното министерство да разработи и внесе до 31 август не концепция за закон, а направо проект, който предварително да е съгласуван и одобрен от организациите на хората с увреждания, да разработи работещ механизъм за индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания, който да гарантира тяхното социално включване и трето да разработи адекватни и достъпни регистри на хората с увреждания.

БСП искаха още министърът да осигури необходимия брой лични асистенти, както и да възложи на правителтвото да осигури достъпна среда за тези хора.

По време на разискването от БСП обявиха, че социалната политика на ГЕРБ е на принципа "проба-грешка". От ДПС обявиха, че всяко правителство полагало усилия да даде повече средства за хората с увреждания, но недоволството не стихва. ГЕРБ пък заявиха, че тази политика е приоритет на правителството. 

Социалистът Михаил Христов разкритикува министъра. По думите му липсват реални политики за хората с увреждания. "Какво направихте за механизма за индивидуална оценка? Осигурихте ли нужния брой лични асистенти?, Осигурихте ли достъпна среда?", попита депутатът.

Петков пък обясни, че проблемите на хората с увреждания са приоритетни за социалното министерство. "Има много нерешени въпроси, но ви уверявам, че за последната една година проблемите на хората с увреждания са приоритетни в дневния ред на министерството", коментира той. 

Министърът обяви, че проектът на Закон за социалните услуги ще бъде разработен до 15 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови