Георги Свиленски: Премиерът явно продължава да бъде един объркан човек

OFFNews 19 април 2021 в 09:07 2516 0

Премиерът явно продължава да бъде един объркан човек. Няма как да квалифицира идването си в българския парламент като народен съд. Ако сега го вижда по този начин, преди един месец пак ли го виждаше така, преди една година, когато имаше пълно мнозинство, пак ли го виждаше като народен съд. Българските граждани вече трябва да разберат оправданията на Борисов.

Така коментира Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ на "БСП за България", пред Нова ТВ думите на премиера в оставка Бойко Борисов по повод усилията да бъде изслушан в парламента.

Според него Борисов е искал да унижава и да използва - депутати, министри и български граждани с едно единствено условие - неговото по-дълго съществуване във властта. 

Социалистът коментира и твърдението на Борисов, че акцията в Росенец е била координирана от ДПС и ДБ, като заяви: "В неговите фантастични разсъждения, не искам да влизам. За него все нещо е нагласено. Аз гледам фактите. Кога ДПС подкрепяха ГЕРБ в българския парламент, те го поддържаха 4 години на власт".

Той коментира също и позицията на парламентарната група, относно смяната на главния прокурор. "Ние сме заявили нашата позиция. Ние бяхме сред протестиращите от първия ден, с исканията за оставката на Борисов и за оставката на главния прокурор", каза Свиленски. 

Зам.-председателят на ПГ на БСП изтъкна отново, че парламентарната група би подкрепила правителство на "Има такъв народ", но ако бъдат спазени петте условия. Свиленски подчерта, че именно те съвпадат с исканията на гражданите. 

Въпреки това, парламентарната група не би подкрепила предложението на "Има такъв народ" за "субсидия 1 лв. за глас":

"Не не бихме го подкрепили. Ние имаме категорична и последователна позиция в тази посока. Разбирам, че това е удобна тема, който и гражданин да попитате. Ние не искаме да хвърляме българските политически партии в ръцете на олигархията, на задкулисието. Искаме, аз като народен представител, да бъда зависим от българските избиратели , а не искам да бъда зависим от корпоративни интереси".

Свиленски коментира и предложението за гласуване по пощата за българите в чужбина, като заяви, че парламентарната група би го обсъдила и подкрепила. Той подчерта, че това е тема, за която се говори отдавна, но е трудна за техническо изпълнение.

"Ще го обсъдим и парламентарната група ще реши. Въпросът е дали може технически да се случи, защото пак нека да видим нещата, които могат да станат и тези, които се харесват на българските граждани", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови