Гаранциите от Скопие не са достатъчни, за да променим позицията за Македония, твърди президентът

Ружа Райчева 27 май 2022 в 19:43 3238 3

Снимка БТА/Боян Ботев

Президентът Радев настоява България да не вдига ветото за начало на преговори за членство на Северна Македония в ЕС, дори ако властите в Скопие гарантират, че българите ще бъдат вписани в македонската конституция. 

"Виждате, че до момента сме чули много, много гаранции", заяви на брифинг тази вечер държавният глава Румен Радев.

По искане на премиера Кирил Петков тази вечер на извънредно заседание се събира коалиционният съвет, за да обсъди отношенията ни със Северна Македония. По-рано днес съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че от ДБ са склонни да вдигнат българското вето за членство на Македония в ЕС, ако Европейската комисия поеме гаранции за българските искания.

"Очаквам коалиционният съвет тази вечер да следва постигнатите с консенсус становище и предложение на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) от януари, да отстоява не само българския интерес, но и Копенхагенските критерии за членство, които се базират на човешките права и недопускането на дискриминация. Ако всичко това се случи, ние най-добре ще помогнем на Северна Македония да върви устойчиво по пътя към ЕС", каза президентът.

Държавният глава акцентира върху това, че по време на последния КСНС ясно е било показано, че началото на преговорите и даването на съгласие от страна на България, не трябва да бъде обвързано със срокове, а с резултати, особено що се отнася до правата на македонските българи.

Радев се надява, че заради фокуса на правителството върху външната политика, то няма как да загуби от поглед тежката социално-икономическа криза в страната.

"Очаквам този устрем, енергия и нерви, които се влагат за решаването на проблема със Северна Македония и нейния път към Европа, да се прилагат в не по-малка степен за българските граждани. Бедността, увеличаването на инфлацията - очаквам там да бъде обърнато особено внимание", заяви той.

Относно спорния български закон "Магнитски" Румен Радев коментира:

"Очевидното нежелание на прокуратурата да се бори с корупцията в България не означава, че трябва да се погазват основни закони и човешки права, за да се търси справедливост."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

3

ivenco

28.05 2022 в 07:06

Аватарът На путлер пак на амбразурата. ПОЗОР

2994

2

Гражданин

27.05 2022 в 23:10

Че какво друго да каже един руски агент? Ще пречи и саботира колкото може.

-60

1

офф бее

27.05 2022 в 22:50

Радев, за съжаление...
Пилот от Военновъздушните сили на България, офицер от Българската армия... Ами би трябвало да си достоен, ама ей - на... русофил... Ще се изчервя заради теб!