Фандъкова с 9 зам.-кмета, бивш министър поема транспорта

Спецдирекция ще следи да не се повтарят проблеми като при ремонта на Графа

OFFNews 06 декември 2019 в 12:40 6571 0

Бившият транспортен министър в служебното правителство на Марин Райков - Кристиан Кръстев, става зам.-кмет по транспорт на София. 

Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която представи предложенията си за промени в екипа и структурата на Столична община. 

Кръстев ще трябва да се заеме първо с довеждащия транспорт до метрото, актуализация на разписанието на градския транспорт, спирки и навеси и мерки за намаляване на трафика.  

Създава се направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие", то се поема от досегашния шеф на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов. Привличането на инвестиции остава една от ключовите му задачи и като зам.-кмет. 

През следващата седмица Фандъкова ще обяви и кой ще е зам.-кмет по новото направление - Обществено строителство. “Той ще е инженер с доказан опит. Имам разговори с няколко човека, следващата седмица ще обявя решението си”, каза Фандъкова. 

Тя ще внесе в СОС промените в структурата на Столичната община, които се надява да бъдат гласувани на 19 декември и заместниците й да се увеличават с един - от 8 на 9.

В новото направление “Обществено строителство” личат поуките след ремонта на Графа. В него влизат дирекциите за строителство в транспортната инфраструктура, обществени сгради и ВиК мрежа. Към него се създава нова дирекция за планиране, проектиране и възлагане на публични обекти. Тя ще отговаря за представяне на проектите и материалите, които ще се използват в тях. Общинското предприятие “Софпроект” ще е на директно подчинение на зам.-кмета по строителство. 

Към направление финанси пък официално влиза и общинското здравеопазване. Двата ресора отдавна се ръководят от зам.-кмета Дончо Барбалов. Към направлението преминават дирекциите по обществени поръчки и кинцесии и по общинска собственост. 

“Столичната община ще е една от първите у нас, които от 1 януари ще преминат изцяло към електронни обществени поръчки. Имаме готовност да се включим веднага, щом заработи националният портал”, каза Фандъкова.

Нов ресор ще има пък досегашният зам.-кмет по строителство и инвестиции Ирина Савина. Тя вече ще
отговаря за “Европейски политики, международна дейност и туризъм”. 

Дирекцията, която отговаря за отчуждаване, преминава на подчинение на главния архитект на София Здравко Здравков. 

Фандъкова предлага и ново работно време на деловодството на общината, което ще приема граждани и в събота до 14 часа. 

Настоящите зам.-кметове Ралица Стоянова по "Законност, координация и контрол", Йоана Христова по направление „Зелена система, екология и земеползване”, Албена Атанасова - “Социални дейности и интеграция на хора с увреждания” и доц. д-р Тодор Чобанов, по “Култура и образование" запазват позициите си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови