Европарламентът обсъжда върховенството на закона в Бълария

OFFNews 05 октомври 2020 в 07:59 2498 0

Европейският парламент ще обсъди тази вечер на заседанието си в Брюксел състоянието на правовата държава и основните права в България. Това показва дневният ред на сесията.

Събитията, които се очакват днес, бяха предшествани от заседание на мониторинговата група към Комисията по граждански свободи в края на август, дебати в същата комисия, посветени на резултатите от прилагането на механизма за сътрудничество и проверка в България в началото на септември и заседание на 1 октомври, когато резолюцията получи мнозинство.

В документа се казва, че в България има значително влошаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права и се добавя, че липсва рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор. Изразява се също така загриженост от сериозното влошаване на свободата на медиите и работните условия на журналистите през последните 10 години, както и от твърдения за използването на сила от българската полиция срещу деца, жени и репортери по време на протестите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови