Е-услугата за 500 000 лв. за българи в чужбина използвана 2 пъти за 1,5 г.

МИ ни е искало неправомерно 21 такси, отпадат документи и заверки

OFFNews 28 юни 2017 в 18:57 14114 2

Снимка БГНЕС

Ненужно изискване за български електронен подпис блокира използването на електронна услуга за българи в чужбина за 500 000 лева, като от съществуването ѝ до момента - за година и половина, услугата е използвана от двама души. 

Това стана ясно от думите на външния министър Екатерина Захариева по време на днешното заседание на Министерския съвет, става ясно от стенограмата от заседанието. 

Ще се работи и по въпроса за въвеждане на електронно подаване на документи за лична карта за българите в чужбина. В момента такова съществува, но тъй като се изисква български електронен подпис. 

"За година и половина (тоест, откакто действа) и 500 хиляди лева струваща услуга има две такива заявления по електронен път", уточнява Захариева.

Проблемът е какви документи се искат, колко бавно се случва. По-скоро, тук същественият проблем е изключително тромавата процедура. На първо място, ги караме да подават там на ръка при положение, че тук може да се попълни по електронен път и да се изпрати. Изискването за електронен подпис, издаден от България, трябва да отпадне категорично, за да може да се подават по електронен път директно тук. Защото, така или иначе, те отиват да ги вземат лично после. Тоест, ако е друг човек, ти няма да дадеш документа. Второ, таксите, които се събират. Веднъж събират от Министерството на външните работи, веднъж събират такса от Министерството на вътрешните работи, съответно таксата става някъде около 70 евро, ако не се лъжа, изключително висока, допълва Захариева.

За неработещата услуга OFFNews написа още през юли миналата година, като за проблемите с нея ставаше ясно и от отчет на външното министерство. До този период от създаването на електронната услуга беше подадена само една заявка за издаване на документи, но тя не беше одобрена, тъй като за нея е използван американски електронен подпис. 

Тя предлага още да се удължи валидността на международните паспорти на 10 години. 

Промяна ще се направи и за поставянето на Апостил, като предложението на Захариева е той да се поставя на повече места в страната, а не само в София - в областните управи и инспекторатите по образование. Обмисля се още да отпадне необходимостта от поставяне на Апостил за някои документи. 

Захариева казва още, че в момента няма дипломатическа поща, а се чака служебно лице да пътува в чужбина, за да вземе документи. 

"Нямаме дипломатическа поща, това е истината. И затова съм предприела мерки за връщането на т. нар. командирска поща, но трябва да видим къде имаме национален превозвач, а не да чакаме дипломатически куриер да отиде", посочва тя, като допълва, че ако услугите са по електронен път, ще отпадне и това изискване.

В Министерството на външните работи ще отпадне изискването за заверка на подписа на преводите. 

По думите на външния министър Екатерина Захариева има възможност за отпадане и намаляване на такси с 30-40%. 

От думите на министъра на икономиката Емил Караниколов пък става ясно, че министерството ни е събирало 21 такси без правно основание. 

Тези такси ще отпаднат напълно. Освен това се преразглеждат 67 такси, които ще бъдат намалени с между 10 и 60 процента. По 14 услуги министерството вече няма да изисква от гражданите документи, а по 23 процедури ще се намалят сроковете за предоставяне на услугите, посочва министърът. 

От министерството са поискали още всеки случай, в който се изисква заверяване на документа с "Вярно с оригинала", това да става по служебен път. Облекчения се правят и за кандидатстване по Оперативна програма „Конкурентоспособност”. 

Основната промяна, която ще бъде направена в Министерството на околната среда и водите ще е обединяване в един режим оценката по въздействие върху околната среда, комплексните разрешителни СЕВЕЗО и докладът по СЕВЕЗО, което според министър Нено Димов ще съкрати сроковете и възможностите за обжалване, защото ще има само един акт, и ще намали оборота на изискваните документи. 

След направен анализ отпадат пет от регулаторните режими в земеделското министерство. Ще отпаднат 7 административни услуги, 53 ще бъдат облекчени, което по думите на министър Румен Порожанов ще намали значително изискваните от министерството документи. 

Вицепремиерът Томислав Дончев пък напомня, че докато се правят опити за борба с административната тежест, се приемат нови документи, които утежняват положението, затова предлага да се създаде административен борд, който да следи актовете на Министерския съвет и дали те не водят до увеличаване на административната тежест.

Освен това в Агенция "Електронно управление" ще бъде командирован по един служител от всяко министерство, който ще помага за анализа на информацията за документите, които се изискват от гражданите от всяко ведомство. 

Административните услуги и режими, за които е предоставена информация до момента, е 1422, като общият брой документи или удостоверения, изисквани от администрациите за предоставяне на услугите, е 5985, става ясно от стенограмата.

"Още не е достатъчна енергичността. Още ми се струва, че не всички разбирате колко ни е важно", казва премиерът Бойко Борисов по време на заседанието.

От думите му става ясно, че ще се направи опит част от законовите промени, които се изискват за административната реформа, да минат през парламента преди лятната ваканция на депутатите, а други ще останат за септември.

На заседанието министрите обсъждат и парите, които ще отидат в МВР за униформи на полицаите. 

Тук искам да кажа, че близо 30 милиона отиват и за облекло на полицаите, защото през годините така се е получило, че летни униформи не са им раздавани. Тези, които са цивилни, са си получавали парите за дрехи, за да си купуват цивилни дрехи, униформените не са получили униформи. Само че в закона пише, че униформата се предоставя от държавата. Ние вчера внесохме, двете парламентарни групи – на „Обединените патриоти“ и на ГЕРБ, промяна в закона. В петък са ни обещали колегите от парламента, че ще го гледат и на първо, и на второ четене. И в момента, в който законът позволи, съответно близо 30 милиона ще дадем на МВР, за да им се изплатят за стария период парите за лятно облекло, защото зимното е готово, но то ще е нужно наесен, посочва Борисов.

Премиерът отново споменава платените пари за АЕЦ "Белене" и за КТБ, като допълва, че предишното увеличение на заплатите на полицаите отново е направено от правителство под негово ръководство. 

И въпреки всичко, като погледнете, ще видите колко много от всичките проблеми в момента се решават с всеобщите ни усилия и със стабилност. Аз съм убеден, че догодина ще е по-добро положението. То и сега е по-добро. И пак, някак си все едно забравиха, че декември платихме милиард и двеста милиона живи пари за „Белене“, казват: „Той, Борисов ги обвързва“. Е, нали са бюджетни пари! Ако не са дадени там, сега щяхме да разполагаме с още милиард и двеста по всичките теми, за които говоря, или милиард и триста. Дадохме за американските централи миналата година да изравним пак сметките, без да имаме никаква вина. Колко платихме? Три милиарда и повече за КТБ и на Националната здравноосигурителна каса – 100. И сега казват…

Спомнете си, всъщност на полицаите заплатите последно се вдигаха от нас, от това правителство. Защо? Защото Йовчев и Чобанов преди да си тръгнат, без финансова обосновка на предложението си, парламентът гласува повишение на заплатите. Без финансова обосновка, със задна дата…!? И ние като дойдохме – с 200 милиона започнахме да изплащаме по-високи заплати. За 2009 година така направиха с пенсиите. На последното заседание преди да си тръгнат взеха това решение и в първия ден правителството започна да изплаща тези пенсии. Те си го приписват, че те ги били вдигнали!

Не ми се влиза и в други теми, защото в нашата партия не си играем на доброто и на лошото ченге. Това го правят други партии. От едната страна Корнелия говори, от другата Президентът и ние в средата се чудим какво да направим, казва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

28.06 2017 в 22:10

Добре бе фирмата не е активна трябва ли всяка година да следя дали нещо ново не са измислили дори и за това?

Добре бе колата не я карам повече от година трябва ли всяка година да и плащам данъка и ГО дори и да не я карам?
Не ми отговаряй.
Същата е работата и с фирмата ти.