ДПС ще подкрепи кабинет на новите партии в НС, без да участва в него

ГЕРБ и БСП не могат да разчитат на Движението, провалили са се на последните избори - заяви лидерът му Мустафа Карадайъ

OFFNews 09 април 2021 в 15:22 7476 1

ДПС няма да подкрепи правителство на срутилите се на парламентарните избори партии ГЕРБ и БСП. На подкрепата на Движението, без то да участва в правителството, могат да разчитат новите партии, обяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ след заседание на Централното оперативно бюро. 

Ако трите нови партии - "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и Демократична България, не успеят да съставят кабинет, ДПС е готово за нови избори. 

"България трябва да участва в общия европейски дебат и затова ДПС би подкрепило кабинет на новите партии, който да има ясни цели, без да участваме в него. Предлагаме, без да държим непременно на тях, примерни цели, като борба с КОВИД и икономически и социални мерки за подкрепа на бизнеса, Плана за възстановяване и устойчивост, подготовката за следващия оперативен период", обясни Карадайъ.

Той призова всички партии в 45-ото Народно събрание за диалог и отговорност. Ако трите нови формации не успеят да направят кабинет, ДПС е готова за избори още сега.

"Политическата ни оценка е, че българските избиратели гласуваха с желание за промяна. Вота ние разчитаме като желание за промяна. Ние, от ДПС, започнахме промяната от себе си. Още на евроизборите слоганът ни беше, че залагаме на младите. На тези избори едни от най-младите листи са на ДПС. Започнахме промяната от листите. Имаме иновативна програма за ускорено развитие на България. Ние сме в тон", обяви наследникът на Ахмед Доган. 

Той припомни словото на Доган от 2018 г., че "програманият кабинет е сериозен тест за това доколко сме узрели да надмогнем политическото си его и да направим нещо съществено за развитието на страната". "Колкото беше актуално тогава, така е и сега", подчерта Карадайъ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови