ДПС предложи и се прие: Ще има партийна агитация на закрито, въпреки пандемията

OFFNews 27 януари 2021 в 18:25 2874 0

Йордан Цонев

Предизборните партийни събития на закрито ще могат да се провеждат по противоепидемичните правила, които важат за културните институции.

Това предложение беше направено от ДПС между двете четения на поправките в Закона за извънредното положение. Днес депутатите от ГЕРБ в правната комисия се съгласиха. Така за предизборните прояви ще важат противоепидемичните мерки за театри, концерти и кина. Те са разрешени при запълване на максимум 30% от местата при спазване на дистанция от 1.5 м.

Мотивите на Йордан Цонев бяха, че няма значение дали хората ще са на театър, или ще са в зала по време на предизборна кампания. Той добави, че ако този текст не бъде приет, то просто всички партийни събития по време на предизборната кампания ще бъдат обявявани като концерти.

Поправките ще бъдат разгледани на второ четене в пленарната зала в четвъртък.

Проекта на ГЕРБ и "Обединените патриоти" предвиждаше ЦИК да "приема правила за организацията и реда на изборите, с които да се гарантират животът и здравето на избирателите, членовете на избирателните комисии и другите участници в изборния процес".

Миналата седмица ЦИК изпрати до депутатите становище, в което се посочваше, че не те, а министърът на здравеопазването е компетентен да приеме такива правила.

Сега мнозинството прие именно здравният министър да въвежда въпросните противоепидемични мерки, а въз основа на тях ЦИК да определя организацията на изборите.

Министерският съвет ще обезпечава изборния процес с всички необходими средства за защита, като разходите за тях се включват в план- сметката на изборите.

Според поправките на управляващите заявленията за гласуване с подвижна урна трябва да се подават не по-късно от 3 дни преди деня на вота. От БСП обърнаха внимание, че така поставените под карантина в последните два дни преди изборите няма да имат право на глас.

Хората с изтекли лични документи ще могат да упражнят правото си на вот със старите си документи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови