ДПС бойкотират НС заради Изборния кодекс: ''Проектът на ГЕРБ е предпоставка за хаос и фалшификации''

Целият изборен процес е пред провал. Написаното от ГЕРБ е истинска обида за юридическата мисъл, заяви Явор Божанков от БСП, които също не се регистрираха

OFFNews 16 септември 2020 в 09:07 5564 1

Снимка БТА/Цветомир Петров, архив

Депутатите от Движението за права и свободи (ДПС) ще бойкотират заседанието на Народното събрание днес, а причината е проектът на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, касаещи машинното гласуване. Според тях ще гласуваме и с машини, и на хартия, а Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва да купи или наеме машини.

Решението обяви на кратък брифинг в НС преди минути председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. "Предложенията на ГЕРБ са отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на вота", заяви той.

„Конкретната причина е машинното гласуване и хаосът, който се създава с промените в закона. Този наложен от ГЕРБ проект е отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на изборите. ДПС е за елиминиране на недействителните гласове, елиминиране на субективния фактор при броене не бюлетините, елиминиране на грешките в секционните протоколи, без да се елиминира възможността за хартиено гласуване, както искат от ГЕРБ. Тези проблеми биха се решили чрез машинно преброяване на бюлетините и машинно разпечатан секционен протокол. Така наложеният проект на ГЕРБ на Изборен кодекс не решава нито един от проблемите. Напротив, създава предпоставки за хаос и фалшификации“, гласеше целият брифинг на Карадайъ.

Въпреки отсъствието на депутатите от ДПС се събра кворум и заседанието започна.

От БСП, чиито депутати също не се регистрираха за заседанието, също коментираха проекта.

"Целият изборен процес е пред провал. Това не е мнение на БСП, а на неправителствения сектор и на експертите. Това, което ГЕРБ написаха като Изборен кодекс, е истинска обида за юридическата мисъл. Той е сбор от норми, които си противоречат. Старият председател на Централната избирателна комисия напусна, защото ЦИК е изправена пред невъзможно положение. Новият председател ще трябва да поеме цялата отговорност и ще излезе основният виновник“, заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков пред БНТ.

"ГЕРБ в момента се чудят на кого да прехвърлят отговорността за проваления машинен вот и трябва да намерят някой много безразсъден човек, който да поеме тази огромна отговорност, която му се прехвърля", поясни социалистът.

Божанков заяви, че въвеждането на машинен и хартиен вот, успоредно, е пълен абсурд. "Всички достойнства на машинния вот ще се загубят, но този дебат няма нужда да го водим. Дебатът трябва да бъде кога и в кой момент правителството ще подаде оставка. Говорим за правителство, което е тежко изчерпано откъм легитимност. За мнозинство, което крепи форума си на гласовете на ДПС, и което приема законите си с гласовете на Марешки. Пред очите на българите изтъргуваха Конституцията за два плажа", каза Божанков.

„В опита си да се доберат до редовни избори, ГЕРБ предложиха нова Конституция, правила за избор на Велико Народно събрание. Те вкарват предложения, които после сами отхвърлят. Губят времето на България, а успоредно с това правителството поема пет милиарда дълг. Това означава, че моите деца ще изплащат заеми, които са поети по неясни критерии“, коментира депутатът от БСП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4022

1

Машинно гласуване
Ако не се въведе Машинно гласуване ще гласуват:
1во.Умрелите.
2ро.Не минава номера с неграмотните не можещи да четат,да им купиш вота.
3то.Не може,да внасяш чували в СИК.
4то Няма,да може преди да е заършил изборния ден,да даваш крайни резултати.
5то.Няма,да има "Сгрешени бюлетини" с финта с химикалката на кмета на Пловдив
И още нещо Агенциите по проучване на обществените нагласи,да публикуват:Кога,Къде и как са проведени
проучванията.Не може да си правил проучвания у "Маалата" и ГЕРБ,да не е фаворит!
6.ЦИК и проф.Михаил Константинов
Моля,да не се омаловажава заслугата на професор
Михаил Константинов.Човекът,който преди,да е завършил
изборният ден е вече готов с изборните резултати!!
Между впрочем при изборите няма Висша Математика,а Елементарна Аритметика.