ДПС: Безусловна подкрепа за правителство няма. ИТН: Не сме искали

Двете политически сили проведоха консултации за подкрепа при бъдещо управление на "Има такъв народ"

OFFNews 25 юли 2021 в 11:48 6187 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, заместник-председателите Йордан Цонев, Халил Летифов, Станислав Анастасов след преговорите с "Има такъв народ" за бъдещото управление на страната.

В Народното събрание започнаха консултациите за подкрепа за бъдещо управление между парламентарните групи на "Има такъв народ" /ИТН/ и ДПС, предаде БТА.

В разговорите с представителите на ИТН Тошко Йорданов, Виктория Василева, Филип Станев и Ивайло Вълчев участват председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, заместник-председателите Йордан Цонев, Халил Летифов, Станислав Анастасов, Велислава Кръстева.

В началото на срещата Виктория Василева изрази надежда за конструктивен и добронамерен диалог.

"Провеждаме тези срещи с чувство за отговорност за това, което ни предстои и за решенията, които трябва да вземем. Бихме искали да представим нашите приоритети и идеи за управление на страната и да чуем вие какво мислите за това", отбеляза Василева.

Карадайъ благодари за възможността да се видят с ръководството на парламентарната група с партията, която има най-много народни представители. Той приветства ИТН за идеите, че процесите в НС трябва да текат през диалог, за да може да се очертаят и приоритетите и дневния ред и на обществото и на Народното събрание.

"Добра е средата, която е създадена в 46-ото НС, според нас, защото има една добра основа за диалог, каза Карадайъ. - Възстановяването на нормалността в политиката, което на нас ни е тема от последните 10 години минава през диалог на политическите партии, през диалог на институциите, каза още той.

Нашата оценка е, че 46-ото НС има една добра основа за диалог. Нашият призив е всички отговорни политически партии да се възползваме от тази ситуация и да се опитаме да очертаем дневния ред на обществото, на чиято база да се очертае и дневният ред на НС и на евентуално бъдеще управление на страната", каза Карадайъ.

Според него това минава и през оценка на изминалите периоди, за да може на база на тази оценка да се очертаят и бъдещите действия, които евентуално биха могли да се предприемат, допълни председателят на ПГ ДПС. Той посочи, че за ДПС е от интерес да чуят приоритетите, които имат ИТН и в най-общ план как ще се постигат.

"Надявам се да има един добър разговор днес като първа среща и се надявам да можем да продължим в темите, които биха били общи", заяви Карадайъ.

В изявление след срещата от ДПС заявиха, че повечето от идеите на двете политичиски сили съвпадат, но, безусловно, има различия.

"Основен приоритет е въстановяването на нормалността в политиката и демокрацията, което за нас означава Народното събрание да заеме мястото си според Конституцията; държавният апарат да не се използва като бухалка, а да работи съгласно законите на страната, в услуга на хората и за създаване на добра бизнес среда. Това ни беше условието за подкрепа. Персоналният състав на кабинета за нас е от значение, ние няма да предлагаме министри", заяви Мустафа Карадайъ.

"Ние просто изложихме вижданията си за програма, приоритети, краткосрочни и дългосрочни цели на управление. След което ДПС направи същото", заяви зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Не сме изисквали подкрепа за евентуален кабинет. Всички партии, предполагам и ГЕРБ, са за съдебна реформа. ДПС казаха, че за тях личностите в кабинета са важни. Ние уточнихме, че това е наша отговорност и няма да вземаме съвети от никого, нито ще позволим на някой да ни казва кои да са хората. Бяхме пределно ясни. След представянето на кабинета, ако се стигне дотам, като партия ДПС ще преценят харесват ли им или не предложените хора и ще гласуват или не. Повтарям, от тях подкрепа не сме търсили нито те са ни предлагали хора, нито, ако ни бяха предложили, щяхме да ги приемем", каза Йорданов.

Днешната среща е четвъртата и последна от поредицата консултации по инициатива на ИТН. Първата бе с ПГ "Демократична България", последваха консултации с ПГ "Изправи се БГ!Ние идваме!" и "БСП за България". От ИТН изпратиха покани за разговори до всички парламентарни групи без ГЕРБ-СДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови