Депутатите се събраха, промените в съдебната власт останаха за друг път

OFFNews 05 май 2021 в 09:04 6180 0

179 народни представители се регистрираха в пленарна зала, заседанието има кворум, за да започне работа днес.

Депутатите първо гласуваха камерите на БНТ и БНР да излъчват на живо заседанието. Законпроект за съдебната власт и за изменение на НПК като допълнителни точки са внесени от Демократична България, обяви председателят на НС Ива Митева, срещу което възрази Хамид Хамид от ДПС. Една или две точки може да внесе народен представител или парламентарна група бе първата тема, по която започна спор в залата. Няма доклад от правната комисия, тя е разгледала законопроектите обаче, заяви Митева. 

Нека бъдат гласувани поотделно, докладът е внесен в НС тази сутрин, обясни вносителят Христо Иванов. Законопроектите остават за следващо пленарно заседание, обяви председателят на НС. След няколко минути Митева реши да ги подложи на гласуване, но Хамид възрази, че не са минали 72 часа от внасянето на докладите и няма как да бъдат разгледани тази седмица.

Продължаваме нататък, отсече Митова. Но не й се получи. Споровете продължиха. Вигенин подчерта, че законопроектът може да бъде гледан още тази седмица в пленарна зала. Щом до 9 часа няма постъпил доклад, ще бъде подложен на гласуване, когато правилникът позволява, настоя Йордан Цонев от ДПС.

Ще го подложа на гласуване в петък, ако срокът е позволява, сложи край на споровете Митева. 

Депутатите приеха и да се създаде комисия, която да разследва полицейското насилие и сълзотворен газ при протестите през лятото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews