Депутати забраняват комунистическите символи със закон

Юлиан Христов 27 януари 2016 в 11:36 20962 60

Депутати забраняват комунистическите символи със закон

Всички символи, лозунги, фотоси, знаци и всякакви предмети, създадени през комунистическия режим с цел неговата възхвала да бъдат премахнати. Това е записано в предлаганите промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Това предлагат депутати от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ.

Задължението за премахване на комунистическите символи се възлага на всички държавни органи, техните филиали в страната, както и на местната власт. Задължението се вменява и на "публично-правни организации, физически или юридически лица", които по силата на закона, ще трябва да предприемат действия за преодоляване на тежкото наследство от комунистическия режим".

Според новите текстове всички символи, възхваляващи комунистическата власт от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година, могат да бъдат предоставени в Музея на социалистическото изкуство. Законът забранява също поставянето на публични места на предмети, надписи, скулптури или символи, невярно пресъздаващи комунистическия период у нас и такива, които възхваляват дейността на Българската комунистическа партия (БКП). Единственият вариант, при който такива предмети могат да бъдат видени публично, е като задължително бъде посочен престъпният характер на режима чрез информационна табела. 

На местата, на които има монументи, чието преместване не може да бъде направено веднага, задължително трябва да бъде поставена указателна табела с текст: "Комунистическият режим в България - 9.09.1944 г.-10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание".

Друг нов текст в закона задължава образователното министерство, директори на училища, учители и ректори и преподаватели в университетите, както и публични организации да предприемат действия, така че в помагала, учебни планове, учебници и в образователния процес комунистическият режим, както и неговите партийни и държавни ръководители да бъдат точно и обективно отразени.

За нарушение на изискванията физически лица могат да бъдат глобявани с 200 лв., а юридическите лица - с 2000 лв. Санкциите ще се налагат от съответните областни управи. Ако областните управители не си свършат съвестно работата, министър-председателят ще може да издава наказателни постановления срещу тях. 

Всички отговорни по този закон институции имат възможност в срок от 1 месец от влизането на закона в сила да предприемат всички действия за премахването на символите.

Към мотивите на законопроекта с промени, вносителите са записали, че 16 години след влизането на закона за комунистическия режим в страната все още могат да бъдат видени "безсмислени лозунги, предмети, скулптури и пр., възхваляващи този престъпен режим". "Но което е по-лошо - последните въвеждат в заблуждение подрастващото поколение относно истинската същност и репресиите на режима. Абсурдът в някои случаи стига до там, децата да идеализират престъпната дейност на дейци на БКП, пряко отговорни за смъртта и страданията на десетки хора и техните семейства и за разрухата на националната икономика и селско стопанство в края на режима", пише още в мотивите. 

Според вносителите промените ще доведат до завършване на процеса на "декомунизация на страната" и пълното ѝ приобщаване към семейството на демократичните държави. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!