Депутати гонят Карадайъ от комисия, купил си дом на безценица и "не знае български"

Симона Костадинова Последна промяна на 18 юни 2015 в 16:45 8726 6

Депутати от парламентарната комисия за конфликт на интереси искат техният колега от ДПС Мустафа Карадайъ да напусне комисията заради конфликт на интереси.

Валентин Касабов и Методи Андреев внасят сигнала в самата парламентарна комисия за корупция и конфликт на интереси срещу друг член на комисията- Карадайъ.

Причината за сигнала е журналистическо разследване, според което през 2003 г., когато е бил зам.-председател на Агенцията за следприватизационен контрол, той се е сдобил с държавен апартамент от 100 кв. м. в кв. „Овча купел“ - само срещу около 11 хил. лв.

"Данъчната оценка на имота е била фиксирана на 54 881 лв., а продажната цена била 24 654 лв. Само че тогавашният областен управител на София Росен Владимиров, който е бил от ДПС, му предлага екстри - от тези пари 25% да се дадат в реални пари, а 75% да се пратят в компенсаторни записи. Тогава цената на записите е била между 0,18 и 0,30 ст. Тоест този апартамент, който е бил с данъчна оценка 54 881 лв., е купен за около 11 хил. лв. от Карадайъ", обясни Андреев.

Андреев подчерта, че има много граждани, които имат сериозна нужда от жилища, а в същото време хора с привилегировано положение имат възможност да сключват сделки, които са изгодни за тях, но не и за държавата.

Той заяви, че комисията най-вероятно ще поиска справка не само за Карадайъ, но и за всички останали народни представители, които са се възползвали от "тези екстри" и какви са били условията, при които те са покрили своите апартаменти. Това щяло да бъде за периода 2001-2009 година.

"Тогава не е имало закон за предотвратяване на конфликт на интереси - нали ви е ясно, ако вие сте зам.-директор на Агенцията за следприватизационен контрол и вашият директор ви разреши от цената, която е определена, да закупите 75% с конпенсаторни записи, то най-малкото е щяло да става дума за конфликт на интереси. Тук обаче става дума и за тежка политическа корупция и най-малкото едни неморални действия", заяви Андреев по повод сигнала.

Според депутатът от ПФ Валентин Касабов Карадайъ е ощетил е държавата с близо 90 000 лева, защото тогава пазарната цена на апартамента била 100- 110 хил. лв. 

"Считаме, че има нарушение на закона. Държавата е ощетена и лицето Карадайъ няма място в комисията по корупция. Той няма място между нас", каза още Касабов.

Касабов твърди, че Карадайъ не можел да говори български език, което също било причина да не е част от комисията:

"От контактите с него в комисията стана ясно, че лицето много трудно владее говорим български език. Не му се разбира. Стенографките се затрудняват. Това означава, че не е спазена конституцията, където пише, че всеки депутат трябва да владее добре български писмено и говоримо", обясни депутатът от ПФ.

Той добави, че щял да помоли председателя на Народното събрание Цецка Цачева на Карадайъ да се осигури преводач, когато се изказва от трибуната и по време на заседанията в комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.06 2015 в 23:37

После ще има и преводачи за министри, ня след дълго и на премиера.

19.06 2015 в 07:17

А пък аз си мислех, че само Америка е държава на абсурдите. Български депутат, неговорещ български!!! Голем виц! Разправям аз на жената да се кандидатирам за Американски сенатор, па тя вика "Че американците са тъпи, тъпи са, ама не чак толкоз, та да те изберат теб за сенатор!" Изглежда, че американският избирател е къде-къде по напред от българският...

18.06 2015 в 21:18

Баси мамата, на тея дори пепутатите им НЕ ЗНАЯТ БЪЛГАРСКИ, камо ли "електората".

Колко пъти ви се каза, че трябва да се въведе задължителен ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ за ГЛАСУВАНЕ? Лица, които НЕ ГОВОРЯТ И НЕ ПИШАТ НА БЪЛГАРСКИ да нямат право да гласуват?

Омерзен съм.

18.06 2015 в 17:13

И аз искам апартамент за 11 хиляди в село София. Ама нема...

18.06 2015 в 17:09

Като погледнем нагоре, виждаме дъното...

18.06 2015 в 17:03

Да му се осигури преводач ли?... Щом е нарушен закона да се маха, и оня манго с частното енерго-бат Сали, да си ходи... баси даже български не знаят...да им пуснат на всички един тест по български на всички!