Ден 79: Протестиращи атакуваха сградата на БНТ. Полицията ги отблъсна

Протестът поиска и кметът на столицата Йорданка Фандъкова да си ходи

OFFNews Последна промяна на 25 септември 2020 в 20:53 7522 1

Протестиращи атакуваха сградата на БНТ заради отказан достъп до предаването "Панорама", но бяха отблъснати от полицията. Организаторите от БОЕЦ дойдоха пред националната телевизия далеч преди да започне предаването. Веднага след приключването му те се опитаха да нахлуят в зданието, но бяха отблъснати от кордона полицаи. Те настояват за оставката на генералния директор на телевизията Емил Кошлуков и обяснение защо им се отказва да изкажат мнението си по обществената телевизия.

Това се случи в 79-ия ден от протестите, които настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Днес към тях бе прибавено и настояване за оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Протестът пред Триъгълника на властта съвпадна с този пред БНТ. БОЕЦ протестира за свободата на медиите и на словото. Повод за протеста е това, че представители на България Обединена с Една Цел не са били поканени в предаването "Панорама" тази вечер.

Георги Георгиев от БОЕЦ заяви, че освен оставката на министър-председателя Бойко Борисов и тази на главния прокурор Иван Гешев се иска и оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Георгиев заяви, че са входирали официално запитване до екипа на предаването във връзка с недопускането на представители на БОЕЦ. 

На влизане за участие в "Панорама" съпредседателят на Да, България Христо Иванов заяви, че ще поиска оставката на Кошлуков отвътре, "защото това е нашата телевизия". "БНТ не е частна телевизия, БНТ не е някаква нечия телевизия. Това публичната телевизия, която трябва да дава достъп на всички гледни точки", коментира Христо Иванов. 

"Мафията вън" и "Оставка" скандираха протестиращите пред телевизията. 

Малко по-рано Столичната община бе обстреляна с яйца

Повод за искането за оставка на кмета на София станаха думите на Фандъкова, че Отровното трио никога не е искало разрешение за провеждане на митингите. Адвокат Николай Хаджигенов обаче бе категоричен: "Протестът е регламентиран, другарко Фандъкова". 

Според демонстрантите градоначалникът на София нарушава българското и европейското законодателство, принуждавайки протестиращите да заявяват предварително своите прояви. 

Пред сградата на "Московка" 33 демонстрантите бяха посрещнати от полицейски кордон. "Съдейки по полицията тук, явно са разбрали, че протестът идва. Интересно как?", коментира Хаджигенов.

По-рано проф. Велислав Минеков заяви, че протестите не са война на Радев, не са платени от Близкия изток, Путин, Америка. "Това е война на гражданите", бе категоричен професорът. "Единственото, което ни остава, е да проведем честни избори", допълни той.

Арман Бабикян призова, когато се ходи пред някоя сграда с яйца и домати, протестиращите да пазят знамето. Бабикян се обърна към членовете на ПП ГЕРБ: "Не сте длъжни да носите греховете на тази партия. Не всички вие сте крали, не всички вие сте виновни за престъпленията на тази партия. Всеки от нас се е лъгал. Всеки от нас се е подвеждал. Нормално е да се заблуди човек. Стотици хиляди не са крали, не лъгали, но заблудени хора държаха тази хунта на власт. Не берете неговия срам. Той не е ваш", призова той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови