Ден 57: Запомнете кървавата сряда на Бойко Борисов (видео)

OFFNews 03 септември 2020 в 19:44 23341 5

"Ако някой е поддържал илюзията, че сме демокрация, това приключи. Както казваме от месеци, Борисов ще стиска властта със зъби до самия му край. Властта му се дължи на палките и щитовете на униформените, които вчера в техен стил изтезаваха, пребиваха хора". Това заяви адвокат Николай Хаджигенов от Отровното трио преди началото на 57-мия ден от протести за масовия побой от полицията вчера. Днешният протест ще е под мотото “Нас не ни е страх”. Той каза, че дни наред, а и вчера, е водил срещи и разговори с униформените и ги е предупреждавал, че ще се стигне до ексцесии. Според него единствената полза от насилието в този му вид е за правителството на Борисов. "Това не може да стане без прякото съдействие на униформената полиция. Всеки знае, че са връщани хора с едър багаж, бъркано е по джобовете на всеки един пропускателен пункт.

"Логичният въпрос е как минаха петдесетина души така необезпокоявано и гърмяха в продължение на час и половина – това по данни на СДВР?", попита единият от лидерите на Отровното трио, като уточни, че от полицията са заявили, че са видели лицата да идват откъм БНБ, но не са ги спрели, защото не знаели как. Според него това е било "явна постановка", като нападателите умишлено са били оставени да обстрелват полицията в продължение на час и половина, за да се покаже колко лоши са протестиращите. "

"Триъгълникът на властта е най-добре заснетият периметър в България. Имат лаборатория за лицево разпознаване, стои от няколко дена на "Дондуков" и могат много добре да видят кой кой е. Те обаче не си мръднаха пръста, дори когато протестиращи им носеха снимки, за да им покажат нарушителите. Това беше една грозна театрална постановка на гърба на българите. На отец Дионисий му бе спукана гръдна кост, известни журналисти бяха обгазени. Властта сама се оплита в лъжите си и безсилието ѝ е страхът на Борисов, който в края на своята кариера реши да окървави ръцете си", допълни Арман Бабикян. "Власт, която стои на ръба на щитовете и палките, не е нищо друго освен диктатура. Ние ще продължим и то с по-голяма сила, никой не бива да се съмнява в това", настоя още Арман Бабикян.

Велислав Минеков обяви, че арестуваните са над 200, а 90 били в болницата с тежки поражения, макар от полицията да съобщиха за малко над 120 задържани.

19:30

Полицията е блокирала булевард "Дондуков" и по него не е възможно да се стигне до протеста пред бившия Партиен дом и настоящо Народно събрание, предаде наш репортер. Влизането от източна посока може да стане по булевард "Цар Освободител" след полицейска проверка на багажа. 

19:50 На площада пред президентството и Партийния дом вече има много хора.

20:05 Речите започнаха

Видяхте насилието, което беше поръчано от премиера и неговия каскет, започна речите на протеста Велислав Минеков.

“Нека за българската история да остане датата като “кървавата сряда”. Нали каза, че само при капка кръв ще си подаде оставката? Къде е оставката сега?”, попита той. Думите му бяха последвани от бурно скандиране: “Оставка”.

“Приятели, нали разбрахте? Вие сте криминален контингент”, обърна се към протестиращите и Бабикян. “Благодаря ви за смелостта да сте тук след кървавата сряда”, каза той. “Кръвта от ръцете на Борисов няма да се изтрие. С нея ще си тръгне. Не знам как ще живее с тези ръце”, каза той. От протеста му отговориха: “В затвора”. Бабикян благодари “на ония момчета в униформи” и им каза, че им прощава. “Наистина трябва да им простим”, добави той, което беше посрещнато с освиркване. “Моля ви, на този площад никой да не казва на жените и децата им, че са ритали хора. Моля ви, пощадете семействата и близките им. Те не са виновни. Той ги накара. Кръвта е по неговите ръце. Знаете ли защо е важно да им простим? Защото ние не сме като тях. Утре ще се наложи да хващат истински престъпници. И трябва да имат не само обувки, бюра и заплати, а и съвест. За това им простете”

Меката диктатура на Борисов завърши вчера с вашата кръв, каза адвокат Хаджигенов. “Вчера беше най - големият ден за българската демокрация в последните 30 години. Днес е още по - голям ден, защото вие показвате, че нас не ни е страх. Ние сме повече, по - силни и ние ще победим Борисов. За разлика от Арман аз не съм добър. За това за ръководството на МВР или добро или нищо или цялата истина. Те в съучастие с Борисов превърнаха центъра на София в Бейрут. Видяхте как 50 човека гърмяха час и половина. Всеки знае дали вчера беше възможно да влезете така, вкарвайки нещо освен ръце в джобовете”, каза Хаджигенов. Той съобщи, че преди 30 минути жената на професор Минеков е намерила отзад в храстите две бомби. “Е, смотаняци ли са МВР или не?”, попита той.

20:30


“24 часа бяхме 7 в килия за двама. Но всички днес сме тук с вас. Още по-надъхани”, каза съпредседателят на Зелено движение Борислав Сандов, който вчера арестуван по обяд. “Целта им е да всяват страх. Но няма да успеят. На 14 януари 2009 година властта организира провокатори и насъска властта срещу нас. Тогава кмет на софия беше Бойко Борисов. И точно той беше издал разпореждане да се отмени протеста, защото имало сигнал за бомба. Борисов ползва един и същ похват тогава и сега. Но сега с този похват ще си отиде завинаги от властта”, заяви Сандов. “Знаете ли какво се случи вчера, докато полицията биеше тик? Отмени се едно вето за милиарди. В Министерски съвет приеха решения, ощетяващи ни с още милиарди. Те стоят на власт, за да крадат до последно. Стига вече! Оставка!”

20:40 Арестуваните са над 200

Адвокат Емил Георгиев, който вчера е бил доброволец и е измъквал хора от арестите смята, че арестуваните са били над 200. “Разкатаваха ги в камионетки както шпицкомандите са разкарвали хората,” разказа той. “Вчера СДВР съобщи, че били задържани 50 процента криминално проявени. Днес изведнъж се оказва, че само трима са криминално проявено. Защо пуснахте другите?”. Попита той. “Но най вероятно са над 200 задържаните. Десетки лежаха по очи пред колоните на МС, каза Георгиев. Той завърши “оптимистично”: Много колеги адвокати вчера прекарахме деня си в районните управления. Така, че оптимизма е това, което ще ни води. И вярата, че конституцията е по - силна от произвола.”

20:50 Сред арестуваните има британец, зам-шеф на музей и лекар

“Вчера над 100 души бяха прибирани само защото задавали въпроса - защо арестувате приятелите ми”, каза адвокат Велислав Величков от “Правосъдие за всеки”. “Следобед започнаха масово привличане за хулиганство на хора, които дори не са били на площада. Има задържани френски и британски гражданин, зам шеф на музей, лекар - все опасни хулигани”, каза той. “Депутатите на ГЕРБ избягаха по време на словото на президента и опорочиха парламента. Борисов събра 122 послушници да подпишат най - срамния документ - проекта за конституция. Имената на тези безличници ще публикуваме на нашата страница, а вие се погрижете да ги заплюете публично”, заяви Величков.

“Когато протеста стигна до 100 000 пуснаха платените агитки. За да има насилие ме са виновни полицаите. Виновни са политическите лидери. Те се опитаха да потушат протеста с кръв и унижение. Ще устоим, защото сме заедно и се борим за свобода”, каза още Величков.

21:10

“Многострадални български народе! Поклон!” Второсептемврийското въстание вчера се увенча с успех. Ако днес целия свят слага маски, български народе, ти свали маската на мафията. В Беларус има диктатура на идеологията. Тук има диктатура на корупцията.

Но в Беларус половината полиция мина на страната на народа. А нашата полиция бие.Но ако минете към нас, ще означава, че прошка ви е дадена (към полицията)”, каза отец Дионисий към полицията.

21:30 Ренета Инджова: “Чест и слава на героите от вчера. Ние раните си ще излекуваме, но честта си мафията - никога. Величието на вчерашното въстание ще дойде после - когато целия свят разбере какви управници имаме. Първото, което ще разбере Европа и света е какво представлява нашата полиция.”

“Снощи се опитаха да ни нанесат смъртоносен удар. Но това не се случи, защото сме единни положихме клетва, че ще извоюваме нашата свобода. Волята ни е само една - оставка на Борисов.Братя и сестри българи, да отвоюваме свободата”, призова генерал Димитър Шивиков. “Снощи глутници бяха на лов за нашите деца. Те ги биеха, мачкаха, арестуваха защото искат свобода. Дълъг и трънлив ще е пътя към нашата победа. Но когато победим, ще започнем да чистим от върха. Няма да оставим нито един ненаказан, всеки ще си получи заслуженото. Те искат нашата кръв. Ако искат, ще я дадем”, запалено заяви генералът от резерва.

21:40 “Знаете, че в парламента живеят и управляват мутри. Две от тях днес заплашваха със съд. Разчитат на главния си каскет. Нощес бях свидетел на хора, заловени за това, че са седяли на пейка в градината. За разлика от бандитите, които хвърляха два часа бомбички. Едва ли си представяте вчерашната сцена с живите трупове под колоните. Запомнете кървавата сряда на Бойко Борисов!”, каза Арман Бабикян.

“Някои от задържаните все още са в арестите. Настояваме тези хора незабавно да бъдат освободени, за да не ги освободите ние. Защото тази маса от хора ще призова да минем от районно до районно, докато не освободим всички. Видях как Сандов беше душен с ръка, видял 16 годишно момиче, на което извиваха ръцете и то пищеше. Бяха бити и оковани и с тях се държаха като с животни. В ареста продължава да бъде Йордан Михайловски - режисьор, завършил в Лондон. Вътре е и режисьора Десислав Янев. Журналиста Митко Кенаров беше пребит. Един учен е бил арестуван, защото излязъл да пуши пред музея”, изреди жертвите на полицейския терор Минеков.

21:50 Фандъкова днес е вдигнала химическите тоалетни от барикадите на протеста, съобщи Николай Хаджигенов. “Днес ще се разходим до Орлов мост. От утре вдигаме барикадите отново”, обяви той. След традиционното слушане на химна протестът се отправи към Орлов мост.

Наш репортер съобщи за голяма бройка полицаи на мотори на "Гурко".

22:25 Издигането на барикадите на Орлов мост, макар и символично, започна още тази вечер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1695

7

Mladen Nikoloff

04.09 2020 в 01:43

Полицията беше замервана с пиратки, със самоделни взривни устройства, с павета, със сено - впоследствие запалено - ,с палатки.... и на фона на всичко това, единствената "агресия" на полицията беше да обгради хулиганите и да закопчее някои от тях..

След това Радев каза, че имало непропорциална употреба на сила от страна на полицията ....

Светът да се обърне с главата надолу, по отвратителен. лицемерен, лъжлив и безочлив пример за човешка мърша няма да се намери.