Делян Пеевски става шеф на ДАНС (видео)

Нели Чолашка 14 юни 2013 в 09:22 26024 59

Лютви Местан с Делян Пеевски при избора на Пеевски за шеф на ДАНС, който предизвика протестите, продължаващи вече трети месец. Снимка: Сергей Антонов
Лютви Местан с Делян Пеевски при избора на Пеевски за шеф на ДАНС, който предизвика протестите, продължаващи вече трети месец. Снимка: Сергей Антонов

Със скоропостижна процедура Народното събрание избра днес депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. От ГЕРБ обявиха началото на обсъждане за провеждане на нови парламентарни избори и свикване на Велико Народно събрание. Президентът отмени пътуване и свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Организират се протести.

Точката за избора на нов шеф на ДАНС бе абсолютно неочаквана. Тя бе вкарана извънредно в дневния ред на депутатите.

Към 9,15 ч. в пленарната зала влезе премиерът Пламен Орешарски и обяви, че номинира Делян Пеевски за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), а вътрешния министър Цветлин Йовчев - за вицепремиер.

Залата избухна от възмущение при обявяване номинацията на Пеевски. Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала.

Точката бе подложена моментално на гласуване. След първото гласуване резултатите бяха: "за" - 114 депутати, 10 - "против", 1 - въздържал се. "Атака" гласуваха "против". В този момент депутатите от ГЕРБ дотичаха до залата и поискаха прегласуване. При него от 204 гласували 116 бяха "за" (от БСП и ДПС), 87 - "против" и отново имаше един въздържал се от БСП.

Депутатът е Янаки Стоилов. Той лично обяви това в пленарната зала, както и че в групата на БСП са взели решението в последния момент. Стоилов не бе единственият, обявил се срещу ръководството на партията. Друг депутат от червените редици - Георги Кадиев, изрази позицията си чрез следния пост във Фейсбук:

"Искам съвсем ясно да заявя, че не съм подкрепил кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС. На заседание на парламентарна група гласувах против. В зала не гласувах. Дадох много от себе си, за да не е ГЕРБ на власт. Нямам някакъв проблем да напусна парламента утре, но не мисля, че това би подобрило нещо. Влязох в парламента, за да изкореним ГЕРБ, но и за да възстановим професионализъм и морал. Днешното решение прекрачва границата на компромиса, който бих могъл да приема, и го заявих и на групата. Негласуването ми е моята форма на несъгласие. Може би правилна, може би не. Не ме съдете. Надявам се в България да се случват добри неща".

В кулоарите на парламента експремиерът Бойко Борисов обяви, че това е краят на Столетницата.

Честитя на г-н Пеевски новия пост. На БСП им честитя края на тази партия. Тя днес приключи. Днес България има една партия, която управлява, това е ДПС. БСП не съществува като партия вече”, каза Борисов.

По-късно в декларация, прочетена от трибуната в пленарната зала, заместникът му Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ започва обсъждане за предсрочни парламентарни избори за Велико народно събрание.

След като се закле, Делян Пеевски коментира в кулоарите:

"В ДАНС повече ще се работи, отколкото да се говори, както беше досега. Ще ме съдите по делата ми".

Думите му бяха по повод обвинението на ГЕРБ, че той е заплаха за националната сигурност.

Лидерът на БСП Сергей Станишев, единственият изказал се от трибуната по темата, подкрепи кандидатурата на Пеевски с думите:

"Трудната ситуация изисква нестандартни решения. Това е нестандартно решение на премиера Орешарски и някои ще им се стори противоречиво".

Минути след избора на Пеевски започна организация за протест. В създадената от Асен Генов Фейсбук група "Не искам Пеевски за шеф на ДАНС" към 11,50 ч. вече има над 8300 присъединили се. Протестът в София започва от 18,30 ч. пред сградата на Министерския съвет.

Минути след избирането на Пеевски президентът Росен Плевнелиев отмени пътуване и свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 20 юни заради избора на Пеевски. В дневния ред има една единствена точка - реформата в сектор "Сигурност".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!