ДБГ решава дали да напуснe остатъците от Реформаторския блок

Симона Костадинова 14 април 2018 в 07:30 4696 2

Днес Националният съвет на Движение България на гражданите (ДБГ) трябва да реши дали партията да напусне Реформаторския блок.

До това се стигна, след като преди един месец ДБГ замрази членството си в Блока. 

Тогава от партията дадоха срок от 30 дни на останалите в РБ да се обединят около три неща - искане за незабавна оставка на правителството, създаване на реформаторски общности по места и платформа "с акцент върху смели действия в сектор сигурност, за повишаване на доходите, подобряване образованието и ефективна борба с корупцията". 

Оттогава обаче не само няма обединение около тези точки, а се е стигнало и до изостряне на отношенията в Блока. Напрежението е между лидера на ДБГ Димитър Делчев, от една страна, и Петър Москов и Божидар Лукарски, от друга. 

За решението на ДБГ обаче има и друга причина - сближаването между СДС и НФСБ. През последните месеци се заговори, че Божидар Лукарски и вицепремиерът Валери Симеонов вече са се срещали и обсъждат евентуално коалиране за евроизборите. 

Ако днес ДБГ реши да напусне РБ, във формацията ще останат единствено СДС, БНД на доц. Борислав Великов и бившия здравен министър Петър Москов.

След парламентарните избори миналата година Меглена Кунева обяви, че поема отговорността за лошите резултати и се отказва от председателския пост в ДБГ.

Тогава ръководството на партията поеха временно бившите депутати Димитър Делчев и Антони Тренчев. Очакваше се битката за председателския пост да е именно между тях двамата. Официалният избор на нов лидер първоначално трябваше да бъде направен през юни миналата година, но имаше отлагане. Това стана повод първо бившият депутат Настимир Ананиев, а след това и Тренчев да напуснат партията. 

В края на септември миналата година Димитър Делчев официално беше избран за председател на ДБГ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови