ДБГ настоява за машинно гласуване и активна регистрация на избори

OFFNews 12 ноември 2019 в 09:08 1961 1

Димитър Делчев

"Движение България на гражданите" започва инициатива за машинно гласуване и активна регистрация, съобщиха от партията.

Според ДБГ последните местни избори са били "безобразно манипулирани" и е нужна незабавна промяна. "От ДБГ имаме предложения – машинно и електронно дистанционно гласуване и активна регистрация. Започваме инициатива за въвеждането им още сега, за да има достатъчно време до следващите избори през 2021 г. да се гарантира тяхната сигурност. Ще настояваме да бъдат включени в бюджет 2020 г., който се обсъжда в момента", заяви Димитър Делчев, председател на ДБГ, пред телевизия „Европа“ .

"На тези избори около 600 хил. бяха невалидните бюлетини, което унищожи гласа на близо 15% от хората. С машинното гласуване това нямаше да стане и вотът на всички щеше да бъде отчетен", заяви още Делчев. Той добави, че само чрез активна регистрация ще се изчистят списъците от „мъртви души“, които са около 1 млн. в цялата страна. Това ще попречи на партийните брокери да трупат преднина, като гласуват от името на фантоми, смята лидерът на ДБГ.

Когато се заровиш в протоколите се виждат много притеснителни неща – има разлики в качените на сайта на ЦИК протоколи и тези, които имаме от застъпниците, посочи Делчев и добави, че в избирателните списъци на втори тур е имало 101 хил. души по-малко.

Излиза, че според властта 101 хил. души или са напуснали, или са починали за 1 седмица, което е невъзможно. Напасването и сглобяването в ОИК и СИК на тези избори мина всякакви граници, а купуването на гласове беше безобразно – по светло, пред големи търговски вериги. Подадохме над 20 сигнала в изборния ден, но органите на реда реагираха прекалено бавно и не последва нищо, каза още Делчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

Рабиндранат Тагор

12.11 2019 в 09:46

И аз така! Да се сложи край на фалшивите избори! Да гласува който иска,, по съвест и по разум.