ДБ иска проверка на приватизацията на Булгартабак. Пита Гешев холдингът влиза ли в 28-те сделки на прехода

OFFNews 27 август 2020 в 12:53 4611 0

Демократична България ще пусне сигнал и искане до Агенцията по приватизация да направи проверка дали се изпълняват следприватизационните ангажименти след продажбата на "Булгартабак холдинг".

"Това, което ни интересува, не е поредната далавера, а моделът на призатизация, в който българските институции са впрегнати да си затварят очите. ГЕРБ дойде на власт в името на това да разруши този модел, но всъщност направи обратното. Това е моделът, в който по документи пише едно, а на практика се върши друго. Модел на плячкосването", коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той отиде на проверка на склад на "Булгартабак" в с. Айдарово, Благоевградско, охранявана от създадената от премиера Бойко Борисов фирма "Ипон".

От ДБ се интересуват и дали "Булгартабак" е една от обявените от главния прокурор Иван Гешев 28 приватизационни сделки на прехода, които влизат в полезрението на прокуратурата. 

Според Христо Иванов холдингът е интересен пример за сделка, която показва как беше направена приватизацията. Интересен елемент от сделката е, че някои от ангажиментите по договор все още са в сила - до 2021 г. 

Раздържавяването на "Булгартабак" се случи през 2011 г., купен е от австрийска компания, която не се занимава с такава дейност. "Това е куха структура, фасадна конструкция. Купен е за 100 млн. евро. Обяснението е, че Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол сменя схемата за оценките с обяснението, че ще се запази дейността и работните места. През 2017 г. фабриката на "Булгартабак" в София обаче е затворена и се очаква на нейно място да бъде построен жилищен комплекс. Същата година "Бритиш-американ табако" купува марките цигари и изнася производството на други места. Междувременно са отпускани заеми в размер на 100 млн. лв. А българската държава все още не знае кой стои зад "Булгартабак", обясни Христо Иванов. 

Според него на теория имаме приватизация, която е трябвало да запази индустрията, но вместо това всичко е доведено до разруха. "На практика имаме приватизационен договор, който продължава да се изпълнява, но от куха структура. На теория държавата се е отказала от по-изгодна сделка в името на запазване на работни места, но на практика хората са съкратени", коментира още Иванов.

"Това е причината да искаме оставката на това управление и оставката на Гешев", допълни съпредседателят на ДБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови