ДБ иска оставката на Портних заради екокатастрофата във Варна

OFFNews 22 май 2020 в 18:43 4531 9

Ръководството на Демократична България поиска оставката на варненския кмет Иван Портних заради екокатастрофата в града.

Става въпрос за скъсания през август 2019 г. тръбопровод във Варненското езеро, който пренася фекалните води на район „Аспарухово“ към пречиствателната станция на „ВиК Варна“. Оттогава до днес в езерото ежедневно се изливат мръсните води.

От ДСБ, "Да България" и "Зелено движение" настояват за оставката на Портних "заради бездействието му през целия този период от 9 месеца, както и заради опитите да прикрива истината за щетите от тази авария."

Публикуваме пълния текст на позицията на "Демократична България":

"Ръководството на Демократична България изразява дълбоко възмущение от случващото се в град Варна и региона. През последните седмици от публикации в медиите варненската общественост научи шоково за случилата се тежка авария във Варненското езеро. Скъсан е тръбопровод, транспортиращ фекалните води на район „Аспарухово“ към пречиствателната станция на „ВиК Варна“. Въпросният колектор е с диаметър 500 милиметра и преминава по дъното на езерото. Произшествието се е случило в края на м. август 2019 г. след получаване на сигнал за удар на морски съд с тръбопровода. Оттогава до днес във водите на Варненското езеро ежедневно се изливат мръсните води от 30-хилядния район „Аспарухово“ във Варна. Резултатът от всичко това е тежка екологична катастрофа не само за Варненското езеро, но и за плавателния канал море-езеро и акваторията на Варненския залив. По мнението на специалисти не само екосистемата е силно застрашена. Факт е сериозна заплаха за здравето на хората. Последните няколко дни в разрешен със заповед за къпане плаж са констатирани чрез измервания опасни за здравето замърсявания в размер четиринадесет пъти над нормата. Проблемът безотговорно е неглижиран от Община Варна през последните месеци, като не са взети своевременно необходимите мерки. Отпадъчните води са основен източник на замърсяване с патогени и неадекватният контрол над управлението им в условията на извънредно положение в отговор на пандемията от COVID-19 може да бъде определен като престъпен за изминалите девет месеца бездействие в нарушение на национални и европейски норми и изисквания. Недопустимо е да научаваме за подобен проблем „от Космоса“ – от сателитни снимки, публикувани в медиите.

Изникват редица обективни въпроси за причините за тежката ситуация край Варна и съмнения за дълбочината на проблемите. Дали пуснатият в експлоатация през 2011 г. колектор е бил подсигурен с резервен? Какви измервателно-предупредителни механизми при констатиране на аварията са предвидени и как са изпълнени и задействани съответстващите им протоколи за действие и реакция в конкретния случай? Има ли връзка между липсата на действия по ремонт с проекта за ново пристанище в този район?

Най-важният въпрос е за цялостното технологично решение чрез първоначалния проект, както и за детайлите и контрола по неговото изпълнение. Как са били планирани и оптимизирани разходите по проекта?

Демократична България призовава компетентните институции да извършват пълно разследване, установяване на причините и наказване на виновните за случилата се екологична катастрофа, застрашаваща не само околната среда, но и здравето и поминъка на хората от Варна и региона.

Стои и сериозният въпрос защо в продължение на девет месеца хората в региона са лишени от правото си на информираност за опасните изменения на екологичната обстановка?

Настояваме Община Варна да изпълнява законовите си задължения и да информира редовно гражданите за състоянието на околната среда и потенциалните заплахи за здравето им, а също и да предприеме незабавни мерки за ограничаване на щетите и за възстановяване на екологичното равновесие в региона. Също така настояваме за оставката на Иван Портних като кмет на Община Варна, заради бездействието му през целия този период от 9 месеца, както и заради опитите да прикрива истината за щетите от тази авария.

Липсата на адекватни действия от институциите в този случай поставя в допълнителен риск туризма в района, а също така е нагледен пример за провала на правителството да изпълни ангажиментите си към Европейския съюз и българските граждани за пречистване на отпадни води от населените места, което е и причината за стартиралата преди седмица нова наказателна процедура на Европейската комисия срещу България."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

9

Стефан

27.05 2020 в 05:18

Между другото, тия дебили също толкова са разбрали вица. Интелектуално не отстъпват на Цвинокио:)))
Не знам кой е тоя Портних, нито какъв е. Не знам и чия е тая Басейнова дирекция. Е, собственикът и е и за уволнение. Задето е назначил слабоумна чиновничка.

23293

8

Стефан

27.05 2020 в 05:13

Бе човек, това да е проблемът ... Те не искат уволнението на чиновниците които отговарят за химията, но не знаят думите в тая химия! Не искат уволнението на убръзувателния министър, който е виновен за налудните учебници, заради които "специалистите" с "висше!" убръзувание не знаят терминологията, и даже не различават химическите елементи от химическите съединения. Не искат да се спре вече абсурдната неграмотност на държавните чиновници!
Искат "стани ти, да седна аз".
Понеже въпросната партийка е един файтон също толкова неграмотни хорица.

А там някой е изсипал АМОНИЕВ НИТРАТ, а не АМОНИЕВ АЗОТ, неграмотна госпожо! Няма лошо обаче, българските държавни чиновници да знаят малко повече български, отколкото любимият си бейзик инглиш. И най-старата баба на село знае, че това е амониева селитра. Най-евтиния тор.

Изхвърлете поне тая недоучила, не знам каква. Аман!

Прочее, авторът на дописката също можеше да се размърда.

12435

7

Jinx

27.05 2020 в 01:05

И нека позная – ДБ ще предложат уникален кандидат за кмет

12860

6

newfoundland

26.05 2020 в 16:30

ДБ си остават една силно маргинализирана организация, която обслужва интересите на определени „капитални“ олигарси.

3000

5

Читател Петър

26.05 2020 в 16:19

Народът е доведен до безалтернативност /или е потролчен /от трол//. Почва да вярва, че по-добър от ББ и патериците му няма. За БСП има почва за това, но за ДСБ не е сигурно. Струва си да се поеме риска... Оставката на Портних е най-малкото искане при сегашната ситуация... Оставките в Полицията, ако не разкрият убийството на журналиста от Варна също са на дневен ред....

12082

4

leomesi

26.05 2020 в 15:15

Чакам с нетърпение кога ДБ ще поискат оставката на Тръмп, Макрон и Меркел - ама и на тримата заедно.

4000

3

Filipova

26.05 2020 в 14:10

То и тези от ДБ са си пълна катастрофа ама няма кой да им поиска оставките в СОС.

2400

2

Стик

23.05 2020 в 15:12

Как се прави „кариера" в България и как ставаш „млад и успял":
Делян Славчев Пеевски на 21 г. става член на НДСВ и като студент във 2 курс, спец. „Право" в Благоевград оглавява борда на „Пристанище Варна“ ЕАД – най-голямото пристанище в България.;
Владислав Иванов Горанов на 21 г. става член на ДПС и като студент 2 курс в Свищов става директор на дирекция „Финансова политика“ към Министерство на земеделието, горите и аграрната реформа;
Иван Николаевич Портных (до 2011 г. руски гражданин) на 25 години става генерален мениджър на туристическия комплекс „Гранд хотел Варна“ (на Илия Павлов-Мултигруп) включващ няколко хотела в курорта Св. св. Константин и Елена.

15414

1

Hihi1981

23.05 2020 в 10:05

Министър Ангелкова,кога ще се къпем на варненския плаж? Изберете българското?!