Държавата ще отнема имущество и на неосъдени, реши парламентът на първо четене

OFFNews 14 декември 2018 в 10:49 10463 2

Държавата ще отнема имущество и на неосъдени, реши парламентът на първо четене

Държавата да отнема имущество, за което се предполага, че е придобито по незаконен път, дори и при прекратено наказателно производство. Тези промени в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество бяха гласувани от Народното събрание на първо четене. 

„За“ гласуваха 116 депутати, 6 бяха „против“, а 25 се въздържаха. 

Предлага се при прекратено наказателно производство да няма законова пречка за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата. С промените се прецизират разпоредбите относно сроковете за извършване на предварителната проверка във фазата на производството по гражданска конфискация.

От ГЕРБ внесоха промените на 10 декември след тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което прекратяването на наказателно дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за конфискация.

Измененията в антикорупционния закон бяха приети на първо четене в правна комисия на 12 декември. Тогава от БСП настояха измененията да не се гласуват 2 дни, след като са внесени. Опозицията се обяви за отлагане на разискванията, докато депутатите не се запознаят с доводите и становищата по законопроекта, припомня "Фокус".

В отговор от ГЕРБ заявиха, че спешността, с която се гласуват промените, е продиктувана от тълкувателното решение на ВКС. На дискусията по промените в закона присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, съдията от гражданската квота на ВКС Борислав Белазелков, министърът на правосъдието Цецка Цачева, вътрешният министър Младен Маринов и председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

„Гражданската конфискация е начинът да се възстанови справедливостта, която е крещящо нарушена с тълкувателното решение на ВКС“, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев отбеляза, че делата за отнемане на незаконно придобито имущество, които ще бъдат прекратени заради решението на ВКС, се увеличават. Първоначално той съобщи, че делата са 19 на стойност над 21 млн. лева, но вече става въпрос за 21 дела, на стойност над 22 млн. лева.

Пламен Георгиев допусна, че цифрата може да се увеличи и още. „Целта на гражданската конфискация е да се възстанови справедливостта чрез отнемане на незаконно придобито имущество“, подчерта министърът на правосъдието Цецка Цачева. Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че измененията в антикорупционния закон ще дадат възможност да се постигне целта му и да се защити националният интерес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови