Чудо невиждано – в Кърджали не им се гласува

Масовият поход на избиратели към урните не се състоя, скука и отегчени членове на комисиите

Вилдан Байрямова 26 май 2019 в 20:17 6898 0

Европейски избори, Кърджали

Снимка Вилдан Байрямова

Христо Панайотов е на 91 г. и гласува

Най-ниската избирателна активност в Кърджалийско бе отчетена в областния град – към 17,30 ч. тя беше 27,67% при 34,99% за региона. Най-интензивният поток към урните бе отбелязан в община Черноочене – 48, 11 на сто, но там и кметът вече 4 пъти е избиран с подкрепата на над 90% от избирателите.

В списъците фигурират 149 602 души с право на глас. В секциите в СУ „П.Р.Славейков“ бюлетина пуснаха председателят на парламента Цвета Караянчева и Мустафа Карадайъ, който е и водач на листата на ДПС. Тя избра традиционното хартиено гласуване, той предпочете машинното. И двамата се съобразиха с номерата на партиите си в маратона и упражниха правото си на вот в съответните часове, а после обявиха на какво го посвещават. Там и кметът на Кърджали Хасан Азис стърча 5 минути в тъмната стаичка, за да изчака подходящия миг да се яви при урната.

Много от членовете на изборните комисии посочиха, че най-активни са възрастните хора. В коридорите на СУ „Отец Паисий“ в градския център старица пъплеше с патерицата си и седна да си почине, преди да се добере до секцията си. На Людмила, бивша Фатме, беше предоставен шансът да влезе в стаичката и да отметне избора си върху хартиената бюлетина, или да седне пред машината, очаквано тя се отправи към пердето на тайните.

Христо Панайотов, подпрял своите 91 години на бастуна, се възмути, че младите ги няма за вота. И че така и няма да доживее да види истинска европейска България. „Живял съм при цар Борис, при комунизма и сега в уж демокрацията. Най-добре бяхме при царя. Обиколил съм половината свят, Европа на пръсти я знам, но България не прилича на нея, а младите, от които зависи всичко, не идват в секциите“, каза бившият металург от несъществуващия вече Оловно-цинков завод. През това време млад мъж с конкретно изографисана тениска в патриотичен дух се настани зад машината за гласуването.

Трудно се размърдаха избирателите в региона, които винаги се мобилизират по избори и винаги има напрежение. До 13 ч. 32 794 души бяха упражнили правото си на глас и така отбелязаха 21,92%. Показателите бяха същите като от последните данни на РИК - най-висока бе в Черноочене - 31,9 на сто и най-ниска в град Кърджали - 17,45%. Към 10 ч. беше още по-анемично – едва 14 896 души бяха се явили пред урните, като регистрираха активност от 9,96%. И отново Черноочене с 14,91 на сто бе първенец, а град Кърджали пак на опашката със 7,9%.

Иначе вотът в 9-ти Кърджалийски избирателен район стартира спокойно и без инциденти. Точно в 7 ч. всичките 494 секционни комисии си бяха по местата, в 66 от тях имаше шанс и за машинно гласуване. Две машини обаче дадоха дефект, в една от секциите изобщо бе отхвърлена възможността да посочиш избраниците си за секунди. 20 от тях са пригодени За хората с увреждания бяха предвидени 20 пригодени за облекчено придвижване секции – 11 в Кърджали, 4 в Кирково и по една в останалите общини на областта. Подвижните урни бяха 15, отново с мисъл за трудно подвижните избиратели.

Ако не бяха абитуриентките с фотосесиите пред сградата на РИК, скуката щеше да бъде съвършена. Нямаше ги и безбройните SNG-та като при други избори, само една телевизия пристигна с подобно съоръжение, липсваха чуждестранни екипи. За да е още по-спокойно, кметът на Кърджали забрани със заповед продажбата на спиртни напитки в магазините и кръчмите, и тяхната употреба от 6 до 20 ч. в изборния ден. Под забрана бяха и всякакви масови прояви на открито на територията на общината, с изключение на сватбени, семейни тържества и абитуриентски балове, създаващи предпоставки за нарушаване на обществения ред и предизборна агитация на 26 май. Полицията бдеше – в областната дирекция на МВР работи оперативен щаб за управление на силите и средствата за опазване на обществения ред и сигурността в изборния ден. Общо 453-ма полицаи, пожарникари, гранични полицаи и жандармеристи охраняваха секциите в региона от 15 ч. предния ден, и продължават до финала на транспортирането и предаването на изборните книжа в РИК.

Само две по-сериозни жалби пробваха да нажежат предварително страстите, но с нулев успех. На 23 май ГЕРБ алармира, че ДПС в Момчилград агитира предизборно в детски градини. На следващия, празничен 24 май, ДПС отвърна с жалба, придружена със снимки, че ГЕРБ раздават торби с храни и дърва, за да си осигурят избиратели, също в Момчилград, а и служители на Горското стопанство и на В и К в градчето били принуждавани да агитират за ГЕРБ. Последното твърдение също било гарнирано със снимка на Цветан Цветанов пред партийния щаб в Момчилград, заобиколен от служители на двете държавни структури. Но в изборния ден нищо съществено не разтърси РИК.

Въпреки разпореждането, агитационните плакати на една от партиите така и не бяха премахнати, а те бяха опаковали всички възможни улични дървета. Непосредствено до оградата на най-старото градско училище „Отец Паисий“ Ахмед Доган продължи да приветства откъм дърветата с вдигнати ръце гражданите на европейска България. Но и той не можа да засили своите хора масово към урните, вероятно обидени, че в евролистата няма човек от Кърджали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови